hirdetés

Jól sikeredett a pécsi fényfesztivál. A szervezők szerint több tízezer látogatója volt az első alkalommal megrendezett Zsolnay Fényfesztiválnak a baranyai megyeszékhelyen. A nem mindennapi látványos versenyt és programot a a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. rendezte.

zsolnay fényfesztivál

A rendezvény három napja alatt százötven ingyenes programmal – köztük Natalie Imbruglia és Buika koncertjével – várták a közönséget.

A fesztivál alatt a belváros huszonnégy helyszínét médiaművészek szemkápráztató alkotásai díszítették: fényárba borult éjjelente a Barbakán, a Sétatér, a Janus Pannonius utca, a Széchenyi tér, a Színház tér, a Jókai tér és a Király utca több pontja is.  A Zsolnay Light Art 3D nemzetközi fényfestő verseny döntőjére érkeztek alkotók Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból is. A művészek péntek és szombat este a pécsi székesegyház épületét fénnyel megfestve mutatták be produkcióikat, amelyek különlegessége volt, hogy a bazilika oldalhajója mellett annak tornyaira is vetítettek.

Az éjjeli fényfestések mellett sikere volt a nappali történelmi programoknak, az utcaszínházi és cirkuszi produkcióknak is. Ezek közül is kiemelkedett a Theater Tol 18 tagú belga utcaszínházi-légtornász formáció előadása – számoltak be a szervezők. A koncerthelyszínek közelében Pécs kétezer éves történelmét megidéző nagyszabású felvonulást és divatshow-t is rendeztek.