hirdetés

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjével megkezdődött a jubileumi, huszonötödik Zempléni Fesztivál a sárospataki Rákóczi-várban. Az előadáson felcsendült Mozart Sinfonia Concertante hegedűre, brácsára és zenekarra írt műve, amelynek szólistái Kokas Katalin és Kelemen Barnabás voltak, és a Bartók-év keretében a zeneszerző A kékszakállú herceg vára című operáját is hallhatta a közönség.

zemplén feszt-borsodonline

A koncert előtti megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében egyebek mellett hangoztatta, hogy a kormány, a Nemzeti Kulturális Alap egyetlen vidéki fesztivált sem támogat olyan mértékben, mint a zemplénit, összességében csaknem százmillió forinttal.
Ez a jubileumnak is szól – tette hozzá a politikus, aki szerint Zemplénben olyan közönség van, amely ezt a kultúrát értékeli, befogadja, becsüli. A miniszter úgy fogalmazott: azért is érdemes pluszeszközökkel is támogatni ezt a fesztivált, mert huszonöt éven keresztül kitartottak a kultúra mellett egy olyan vidéken, amely számára a rendszerváltás nemcsak jót, hanem nehézségeket is hozott.
Mint mondta, a Zempléni Fesztiválban az a különleges, hogy a magyar és az egyetemes kultúrának olyan gyöngyszemei, állnak színpadra, akiket bárhol a világon – Berlinben, Londonban vagy Tokióban – tisztelnek, becsülnek, szeretnek. Ezek a művészek évről évre eljönnek erre a fesztiválra, ide Zemplénbe. És ez nem kis dolog – tette hozzá, kiemelve Kokas Katalint, Kelemen Barnabást, Miklósa Erikát.
Az augusztus 21-ig tartó rendezvény fókuszában ezúttal is a komolyzene szerepel, de a dzsessz kedvelői is számos program közül választhatnak. Zemplén több kisebb-nagyobb településén – egyebek mellett Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Tokajban, Szerencsen – szabadtéri helyszíneken, műemlék épületekben, várakban adnak műsort neves magyar szólisták, együttesek és külföldi vendégművészek.
Az érdeklődőket mintegy hatvan rendezvény várja a fesztivál tíz napja alatt. A fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 14-én szintén a sárospataki Rákóczi-várban lép színpadra, és szerepel a rendezvényen Vashegyi György vezetésével a Purcell Kórus, valamint a 25 éves Orfeo Zenekar is.
Az egyik legnagyobb szabású eseményt augusztus 19-én a közelmúltban átadott Tokaj Fesztiválkatlanban tartják, Rossini A sevillai borbély című operáját Káel Csaba állítja színre. Szintén itt látható a Budapesti Operettszínház előadásában a Mágnás Miska.
A fesztivál idején rendezik meg – Hollerung Gábor irányításával – ifjú muzsikusok számára a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, valamint gasztronómiai és családi programok is várják a látogatókat. A zárókoncerten augusztus 21-én Haydn A teremtés című oratóriuma lesz hallható.
A jubileumi fesztiválon minden este szól a dzsessz Sárospatakon és a környező településeken, pénteken este egy új formáció, az Oláh Krisztián Quartet mutatkozott be, szombaton pedig pedig egy régi fesztiválvendég, Jörg Hegemann, boogie-woogie zongorista idézi fel muzsikájával a harmincas évek Chicagóját.

(Fotó: Borsodonline)