hirdetés

Újra felállíttatná Donáth György szobrát Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum igazgatója ezzel feltehetőleg ismét nagy vihart kavar majd, hisz Donáth személye és politikai ténykedése a zsidóüldözések kapcsán is felmerült s nem túl jó fényben nem egyszer. ráadásul a szobrot épp a Holokauszt múzeumtól pár méterre akarták anno felállítani, ami érthetően kiverte sokakban a biztosítékot.
donath-szobor ellenesTűrhetetlen, hogy Donáth Györgyöt halálra ítélése és kivégzése után még a holtában is meggyalázták azzal, hogy “egy maroknyian” ellehetetlenítették az emlékállítást – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett Emlékhelyek, emlékművek, köztéri alkotások – újraírt narratívák az emlékezetpolitikában című budapesti rendezvényen.
Ezzel arra utalt, hogy Donáth György néhai országgyűlési képviselő, 1938-tól az Imrédy Béla által indított Magyar Élet Mozgalom egyik vezetője IX. kerületbe szánt szobrának avatását tiltakozók megakadályozták 2016 februárjában. Arra hivatkoztak, hogy az 1947-ben koncepciós perben halálra ítélt politikus korábban támogatta a zsidótörvényeket, szervezte a fajvédő mozgalmat.

A Terror Háza vezetője szerint Magyarországnak el kell engednie azt a narratívát, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt, és csak a győzteseknek ad legitimációkat.

Schmidt Mária úgy fogalmazott, hogy a magyaroknak öntudatosabban kellene viselkedniük, határozottan ki kellene állniuk saját értékrendjük mellett.

Nincs miért szégyenkezni, hatalmas teljesítmény áll mögöttünk, amit vállalni kell mindenfajta hibájával – mondta.