hirdetés

A világ különböző tájairól érkező mintegy 40 énekkar részvételével rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Kórusünnepet a Müpában július 9. és 12. között.

kórusünnep-holerung gábro

A fellépő énekkarokat úgy válogatták össze, hogy minden égtájat képviseljenek Afrikától Amerikáig, Ázsiától Európáig, és minden műfaj megszólaljon a klasszikustól a dzsesszig – mondta el Hollerung Gábor művészeti vezető, Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója szerdán az MTI-nek.

A négynapos rendezvény két részből áll: az egyik a kórusünnep, amelyet tavaly rendeztek meg első alkalommal a Müpával. Itt a közös éneklés és a kórusmuzsika szépségének megmutatása a cél – közölte a művészeti vezető, hozzátéve: sok ember szemében belterjesnek tűnik a kórusmuzsika, ezért igyekeznek megmutatni, hogy mennyire izgalmas és sokszínű, stílusában és műfajában is rendkívül változatos.

A különböző kultúrák megjelenésével egészen pazar képet kap az ember arról, hogy az éneklés a legkézenfekvőbb zenélési formák egyike a világon – hangoztatta Hollerung Gábor.

A nyitókoncerten hat különleges kórus – köztük olasz, indonéz és svéd – ad ízelítőt a művészetéből, majd a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar Bacalov Tangómiséjét adja elő Hollerung Gábor vezényletével. Vasárnap két gálakoncert is lesz: délelőtt ifjúsági kórusok mutatkoznak be, este a dzsessz- és populáris együttesek lépnek színpadra.

Vasárnap szinte egész nap szól a zene, nemcsak a termekben, hanem az előcsarnokban is – fogalmazott a művészeti vezető.

A rendezvény másik egysége a Laurea Mundi verseny, amelyen nemzetközi megmérettetéseken diadalt aratott énekkarok vehetnek részt. A kórusok hétfő délelőtti versengését – amelyet a közönség is megtekinthet – este a Nemzetközi Fesztiválkórus koncertje zárja. A műsorban elhangzik többek között Kodály Ave Maria, Bartók Bolyongás, Dvořák Holub na javore és Puccini Messa di Gloria című műve. A gálakoncertet és a díjkiosztó ünnepséget kedden tartják. A programot workshopok is színesítik: Henry Leck amerikai karmester egynemű kari programból, Hollerung Gábor Puccini Messa di Gloria című darabjáról tart foglalkozást.  A művészeti vezető kiemelte: a rendezvényre ellátogatók a zenei élmény mellett azt a fantasztikus erőt is megtapasztalhatják, amelyet több ember együtt éneklése jelent. Mint mondta, az Énekel az ország rendezvénysorozat is mutatja, hogy az éneklés az egyik legerősebb művészethez kapcsolható szociális élmény. Ennek a szépségét, örömét, valamint hangzásában rejlő hatását és erejét szeretnék megmutatni többek között a fellépő indonéz, dél-afrikai vagy éppen amerikai gospelkórus révén.

(Fotó: hollerung.hu)