hirdetés

Horthy Miklós csak kapott szobrot és ráadásul most a Parlamentben. Nos mindez a Mi Hazánk politikusainak köszönhető.  A Parlament elnöke Kövér László nem engedte az ünnepi eseményt a Szent Korona közelében megtartani. Hamarosan lehet Lenin, Hitler, és Sztálin is bekerülhet a házba.

Szobrot állított a Mi Hazánk Horthy Miklós egykori kormányzónak kedden Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnökének parlamenti irodájában. A párt egy határozati javaslatot is beterjesztett a Ház elé azért, hogy az Észak-Erdély visszacsatolásáról szóló második bécsi döntés évfordulója legyen a hazatérés napja.

A szoboravatáson Dúró Dóra az elmúlt harminc év egyik legnagyobb emlékezetpolitikai mulasztásának nevezte, hogy Horthy államférfiúi munkásságát nem kezeli méltó módon a magyar állam. Sajnálatosnak nevezte, hogy „a baloldal a III/II-es Horn Gyuláról és a fehérellenes rasszista Nelson Mandeláról nevezett el közterületeket”, a Fidesz pedig arra a Lóth Balázsra bízza a valaha volt legnagyobb költségvetésű magyar filmet, aki azzal büszkélkedett, hogy „történelmet írt LMBTQ-ügyben”.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és parlamenti frakcióvezetője kijelentette, a magyarságnak szerinte meg kell erősödnie lelkileg, ha szeretne hasonló időszakot elérni, mint Horthy Miklós ideje alatt, amikor „világháború, a gyalázatos tanácsköztársaság és országcsonkítás után volt Magyarország”, mégis fejlődő pályára állt.

Azt mondta, ehhez rendbe kell tenni a múltat. Szerinte a bécsi döntésekkel a nagyvilág [pontosabban Németország és Olaszország – a szerk.] valamennyire igyekezett orvosolni a trianoni békediktátum miatt kialakult sebeket, szégyennek nevezte, hogy az elmúlt 12 évben „a magát nemzetinek valló Orbán-kormány” egyetlen nemzetközi fórumon sem hozta fel, hogy a legitim döntésekkel visszakerült területeket később mégis elcsatolták.

Nos Toroczkait jelenléte picit bizarr, főleg Horthy szobra mellett, hisz elődjei, vagy nevezzük rokonai bizony az 56-os kivégzésekben jelentős szereppel bírtak. A múlt rendezésének kérdésében azért ezen is gondolkodni ellen picikét. Félreértés ne legyen, Horthy vagy nem Horthy minket ez hidegen hagy.

Novák Előd, a párt frakcióvezető-helyettese, aki izraeli zászlók égetésében profi,  az eseményt megelőző sajtótájékoztatón közölte, céljuk, hogy az Országház Kupolatermében a nemzet nagyjainak szobra mellett az utolsó kormányzó is helyet kapjon. Egy márványlapot szeretnének felállítani, ám kezdeményezésükre Kövér László házelnök nem válaszolt, a szoboravatásról szóló keddi sajtótájékoztatójukat pedig a házelnök „kitiltotta” a Kék Társalgóból, vagyis a Szent Korona melletti helyiségből.

Szerinte a DK vezetésével azok háborognak a szobor ellen, akik ha tehetnék, mindig szivárványszínű zászlót tűznének a Parlamentre.

Az eseményen még Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság tiszteletbeli elnöke mondott beszédet, valamint Kovács Attila református lelkipásztor áldotta meg a szobrot. Az 57 centiméteres bronz mellszobor Csák Attila alkotása.