hirdetés

A horgász székek minőségének fokmérője sokszor nem más, mint az, hogy hosszú órák múlva is képes-e rajtuk ülve őszintén mosolyogni az ember. Ahhoz, hogy ez teljesüljön, bizony elengedhetetlen a tudatos választás. Aminek megvannak a maga jól bevált szempontjai. A cikkben pontosan ezekről lesz szó. Mindenképp javasoljuk tehát az elolvasást, ha a székvásárlás aktuális kérdésnek számít. 

Ezért javasolt komolyan venni a horgász székek közötti választást

Ha valaki ült már végig 6-8 órás horgászatot egy kényelmetlen, ingatag ülőalkalmatosságon, és másnap küzdelmet kellett folytatnia a hát- és derékfájdalommal, akkor az pontosan tisztában lehet a téma fontosságával.

Például a Fishinda horgász székek kategóriájában elérhető modellek hozzáadott értéke is abban jelentkezik, hogy több órányi peca után is vígan tudunk felkelni belőlük. Anélkül, hogy másnap izomlázzal vagy hátfájással kellene bajlódni.

Kényelmes pozíció, lehetőleg kartávolságra a bevetett botoktól, egyúttal ideális pozíciót jelentve a meghorgászott hely tökéletes megfigyeléséhez. Ez az, amit teljes joggal elvárhatunk peca közben.

Mitől lesz egy horgász szék kellően komfortos?

Először is attól, hogy gond nélkül elbírja a testsúlyunkat. Ezért a keresésnél első körben a teherbírást javasolt megnézni. Aztán ugyanúgy számít az ülőfelület nagysága is. Például egy 55×55 centiméteres felület már elég lehet, hogy jól elférjünk rajta.

Pláne, ha megfelelően ki is van párnázva. Így órák múlva sem fogja törni az alfelünket, ami szintén nem elhanyagolható faktor. Hasonlóképp kulcsfontosságú a kipárnázott, stabil és kellően magas támla megléte is.

A modern székek esetében már jogos elvárásnak tekinthető, hogy a háttámla pozícióját tetszés szerint változtatni lehessen. Így a terep viszonyainak és az egyéni kívánalmaknak megfelelően akár előre, akár hátrafelé is módosítható a támla dőlésszöge.

A tudatos választás további tippjei

A stabilitás egyik kulcsát az erős lábak jelentik, amelyek pozícióját ideális esetben tetszés szerint tudjuk állítani. Ez különösen akkor előnyös, amikor a vízpart felülete nem egyenletes, ezért a négy lábhoz külön magasságot kell beállítani.

Ami a szék anyagát és illesztéseit illeti, a strapabíró és ellenálló jelleg bizony elképesztően fontos. Hisz a vízparton sosem lehet kizárni az eső lehetőségét, ahogyan a szikrázó napsütés, a hideg vagy a meleg hatásaival is számolni kell.

Ezért a székkeresés ideje alatt mindenképp figyelembe kell venni az anyagok minőségét. Egy jónak mondható anyag nem kopik ki, nem veszít a puhaságából és nem használódik el egy-két szezon alatt sem. Pontosan emiatt bőven megérheti akár többet is kiadni egy horgász szék kedvéért, amely később időtálló befektetésként szolgálhatja meg az árát.