hirdetés

Egy nagy színészlegendával kevesebb lett. 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas, Hollywood aranykorának utolsó legendája, Michael Douglas édesapja. Halálának hírét fia posztolta az Instagramra. Az idősebb Douglas 80 filmben játszott.

A világnak ő egy legenda volt, egy színész az Aranykor filmjeiből, aki maga is mesés kort élt meg, emberbarát, akinek elkötelezettsége az igazság és azon ügyek felé, melyekben hitt, mérceként állt mindannyiunk előtt.
– áll a posztban.

Az oroszországi zsidó bevándorló család hét gyerekének egyikeként született Kirk Douglas valóban legenda volt, már pusztán a kora miatt is lehetett volna az, hiszen túlélt egy helikopter-balesetet és egy súlyos agyvérzést is, ám ő szakmailag is beírta nevét a történelemkönyvekbe. Háromszor jelölték Oscar-díjra, az 1949-es Championért, az 1952-es A rossz és a szépért és az 1956-os A nap szerelmeséért, ám végül nem kapott konkrét filmért díjat – 1996-ban azonban átvehette az Oscar-életműdíjat. És ekkor még majd tíz évig a pályán maradt: nyugdíjba vonulását 2004-ben jelentette be, filmográfiája több mint nyolcvan címet tartalmaz.

Leghíresebb szerepe talán az 1960-es Spartacusban volt, melyben rabszolgát játszott olyan felejthetetlenül, hogy a film az azt gyártó Universal legtöbb bevételt hozó filmje lett, ezt az előkelő helyet pedig tíz évig meg is őrizte. A filmmel Douglas a McCarthy-érát ekézte, de később sem félt keményen nyilvánulni meg a döntéshozókkal és hatalmasokkal kapcsolatban. Ezzel együtt munkásságával kiérdemelte a legmagasabb állami elismerést, amit civil megkaphat, az Elnöki Szabadság Érdemrendet. Szerepválasztásait nem hagyta befolyásolni semmi, csakis a saját ízlése és érdeklődése által, ha tetszett neki egy filmterv, elvállalta, még ha nem is kecsegtetett nagy sikerrel. Szabadságát végül saját produkciós cég alapításával élte ki, ő volt a második világháború utáni korszak első színésze, aki ilyen értelemben a saját lábára állt, nála készült például A dicsőség ösvényei, Stanley Kubrick rendezésében, aki azonban ekkor még nem volt nagy név, sőt. Ezzel együtt a film Douglas karrierjének egyik legfényesebb pontja lett, melyet azóta is a valaha készült legnagyobb mozik között tartanak számon.

Kirk Douglas emellett számos ügyet támogatott anyagilag vagy munkával, az állam megbízásából már a ’60-as években járt a Vasfüggöny mögött, így Magyarországon is, de Jugoszláviában maga Tito is fogadta. A 99. születésnapján nejével közösen tizenötmillió dollárt adományozott egy idősotthon létrehozására. Neje, Anne Douglas jelenleg százéves, és túlélte férjét. Rajta kívül gyászolja két fia, a színész Michael Douglas és a producer Joel Douglas.

Egyik utolsó megjelenése a filmszakma elitjének körében 2017-ben volt, amikor meglepetésként részt vett a Golden Globe-on, éspedig menye, Catherine Zeta-Jones oldalán, akivel együtt adtak át egy díjat.