hirdetés

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint nem kis gond van az idei középszintű történelem érettségi egyik feladatával. Egyszerűen hibás. Az EMMI egyenlőre nem reagált ara, hogy hiba lenne egy feladat.

 

Minimum félrevezető, de inkább hibás az a feladat, amiben a zsidóság helyzetével kapcsolatban kellett a diákoknak több részkérdésre is válaszolnia az idei középszintű történelem érettségin – mondta, az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár.

A tanár szerint, a probléma a 9. feladat egyik részkérdésével van, az ugyanis úgy fogalmaz, hogy „A következő képviselői felszólalások az idézett törvény elfogadását megelőző nemzetgyűlési vitán hangzottak el 1920. szeptemberében. Döntse el, melyik forrásra igazak a táblázatban szereplő állítások! Tegyen X jelet a táblázat megfelelő oszlopába! Egy sorban csak egy X jel szerepelhet.”

A portál rámutat, hogy ez alatt három forrásból kell eldönteniük a diákoknak, hogy melyik támogatta a törvényjavaslatot, és melyik kifogásolta azt, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintsék, azonban ha egy sorban csak egy X-et tehetnek a diákok, egy forrás kimarad.

A szaktanár úgy összegzett, a megoldáshoz nagyon alaposan el kellett olvasni minden forrást és a kérdést is, különben pontot veszíthettek. A nyilatkozó szerint, „az ennyire árnyalt feladatok nem középszintre, hanem emelt szintre valóak, így sokan bukhatnak pontokat”.