hirdetés

Hiába készült el tavaly a Látlelet egy kórházról – Tétényi, 1956 című dokumentumfilm, a közönség nem láthatja azt, ugyanis a Schmidt Mária vezette Terror Háza nem engedi.
56-osFerenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás kétévnyi kutatómunka után, 2016-ban nyerte meg a Terror Háza forradalmiemlékév-bizottságának az ötvenhatos dokumentumfilmek támogatására hivatott Zsigmond Vilmos-pályázatát, a téma – ez a címből is kiderül – a Tétényi úti kórház ötvenhatos sebesültjeinek és önkéntes ápolóinak sorsa volt.

A Magyar Nemzet azt írja, az alkotás elkészült, de a kórház forradalom alatti napjait bemutató film korlátozását egy furcsa jogi anomália okozza, a Terror Háza ugyanis a támogatás kifizetésének egyik feltételéül azt szabta meg, hogy a film nyilvánosság elé nem kerülhet, mozik és televízióállomások nem vetíthetik.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás azt mondta a napilapnak, hogy a pályázati sikerük után sokáig nem is kapták meg a megállapodás szövegét, amelyben szerepel a korlátozás. Kényszerhelyzetbe kerültek, a szerződésüket aláírták már, amikor kiderült: arra hivatkozik a Terror Háza, hogy szerintük Magyarországon csak az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap jóváhagyásával (illetve megrendelésére, támogatásával) készült mozgóképeket lehet a nagy nyilvánosság előtt vetíteni.