hirdetés

Ajjaj. Már hat magyar állampolgár kapta el a majomhimlőt, ami állítólag igen nehezen és főként szexuális úton terjed. A WHO napokon belül vészhelyzeti ülést tart a járvány fura terjedése miatt.

 

Hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, új fertőzött egy 37 éves Somogy megyei, valamint egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi. Mindhárman majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel az illetékes egészségügyi szolgáltatót.

A szakrendelők mintát vettek, amiket beküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumába, ahol igazolták és megerősítették a majomhimlő-fertőzést.

A betegek általános állapota kielégítő, a kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzöttek otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A járványügyi hatóságok megkezdték a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatások folyamatban vannak. Megjegyezték, ezzel hatra emelkedett a Magyarországon igazolt majomhimlős esetek száma, valamennyien 20-40 év közötti férfiak. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

 

( Balu )