hirdetés

A Hamza, vagy más néven Fatima keze az egyik legősibb szimbólum a világon, amit ma is előszeretettel viselnek nők és férfiak egyaránt. Találkozhatunk vele medálok formájában, ajándéktárgyakon vagy pólókra nyomva. De vajon tudjuk, honnan ered, és mi a jelentése ennek a különös kezet ábrázoló szimbólumnak?

 

Honnan ered a Fatima keze?

Egy ősi legenda szerint Fatima, Mohamed próféta egyik lánya épp ebédet készített a tűznél, amikor Ali, a férje egy másik feleséggel jött haza. Fatima annyira meglepődött, hogy beleejtette a kanalat a forró edénybe. Hihetetlen tartásának köszönhetően mintha semmi különöset nem látott volna, puszta kezével folytatta a keverést a forró lábosban. Ezért nevezik ezt a különös, szimmetrikus, öt ujjú kezet ábrázoló jelképet a hit, a hűség és a remény szimbólumának.

Gyakran láthatjuk Fatima kezét közepén egy szemmel ábrázolva, amit Nazar gyöngynek neveznek. A szem védelmező szerepet tölt be, úgy tartja a mondás, hogy a gonosz erőktől védi meg viselőjét.

Vallások találkozása

A zsidó és az iszlám hitvilágban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában közismert szimbólumként terjedt el a Hamza, ami szó szerint ötöt jelent. Később Algéria egyik nemzeti szimbólumává vált. Annak ellenére, hogy a Korán kifejezetten megtiltja híveinek a mágikus tárgyakban való hitet, ez a szimbólum mégis az egész arab kultúrában elterjedt. Ezáltal az iszlám vallásban is közismert és elfogadott jelképpé vált. Tanit Istennőhöz kapcsolták a föníciaiak még az iszlám vallás előtt, később pedig jóslásra használták.

Az 1500-as években Spanyolországban vált rendkívül népszerűvé, olyannyira, hogy később ott be is tiltották. Különféle vallások más és más néven ismerik. A közel-keleti keresztények Mária kezének hívják, a zsidók Miriam kezeként említik.

Ezotéria világa

Az ezotériában jártas emberek tudják, hogy a mai napig a szerencse és a védelmezés szimbóluma Fatima keze. Számtalan helyen jelenik meg, elsősorban ékszerek és kiegészítők formájában. Az Ékszerkirálynál kapható karkötők között keresgélve biztosan találsz hozzád illő darabot, amit Te is szívesen hordanál.

A Hamza a “szemmel verés” átkot visszairányítja a “jóakaróhoz”. Manapság aki csinos, tehetséges, sugárzik a boldogságtól, gazdag, arra irigykedve néznek mások. Ezt hárítja el a tulajdonosánál tartott Fatima keze, és visszaadja annak, aki a rosszallást küldte.

Hiszel az ezotériában és úgy érzed, szükséged van egy védelmező kézre, amit mindig magadnál hordhatsz? Nézz szét az Ékszerkirály webshopban, és próbáld ki, mire képes az egyik legrégebbi szimbólum a mai felgyorsult és tárgyiasult világban! Legyél különleges, magabiztos, viseld méltósággal ezt az apró ékszert, vagy ajándékozd meg szeretteidet a védelmezés jelképével.