hirdetés

Beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszót. Mindez pedig siker, mégpedig sportdiplomáciai. Sajnos Gyurtának Rióban nem ment túl jól az úszás, és ez némi vigasz lehet.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Gyurta Dániel a férfi 200 méteres mellúszás elõfutamán a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A londoni játékokon 200 méteres mellúszásban aranyérmes sportoló – ám Rióban a döntőről lemaradó – mellett Britta Heidemann német vívó, Szeug Min Rju dél-koreai asztaliteniszező, valamint Jelena Iszinbajeva orosz rúdugró került még be a testületbe.
A NOB honlapján olvasható közlemény szerint az olimpián részt vevő versenyzők által beválasztott tagok megbízatása nyolc évre szól, és Gyurtáékat a riói játékok vasárnapi záróünnepségén mutatják be hivatalosan.
A NOB tájékoztatása szerint több mint 11 ezer sportolónak volt lehetősége szavazni, közülük 5185-en tették ezt meg, és 1603-an voksoltak Heidemannra, 1544-en Rjura, 1469-en Gyurtára, 1365-en pedig Iszinbajevára.
A sportolói bizottság tagjai augusztus 1-jén Angela Ruggierót, az Egyesült Államok női jégkorong-válogatottjának olimpiai bajnok védőjét választották a testület elnökének, ő a riói játékok után veszi át a posztot Claudia Bokeltól.