hirdetés

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Grósz Andor orvosprofesszort, a Kecskeméti Zsidó Hitközség vezetőjét, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnökét választotta meg új elnökének vasárnapi közgyűlésén.

Grósz Andort 107-ből 70 támogató szavazattal választották meg a következő négy évre a leköszönő Heisler András utódjául.

Békét és nyugalmat akarok, mert enélkül nincs előrelépés. Köszönöm a közgyűlés támogatását, különösképpen azokét, akik megtiszteltek bizalmukkal és rám szavaztak. Holnaptól kezdődik a nagybetűs munka
idézte az új elnök szavait a Mazsihisz Facebook-oldalán.

A Mazsihisz elnöki tisztére a másik jelölt Nógrádi Péter ügyvéd volt. A közgyűlés a Mazsihisz alelnökévé választotta Mester Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökét.

Grósz Andor 1951-ben született Győrben. A szentpétervári Katonaorvosi Akadémia Általános Orvostudományi Karán végzett repülőorvosi szakon. A Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke 33 éve. 2005-től a MH Kecskeméti Repülőkórház főigazgatója volt, 2007-2010 között a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központjának katonai főigazgató-helyetteseként dolgozott, 2010-2011 között az intézmény megbízott főigazgatója volt, majd 2013-tól a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2014-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztjét.