hirdetés

Gothár Péter a főszereplője a Katona József Színház zaklatási ügyének. A színházi és filmes rendező közleményt adott ki, ebben azt írja: egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett egy munkatársához. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen is tanító Gothár etikai vizsgálatot kért maga ellen, az egyetem ezt haladéktalanul megkezdte.

 

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Gothár Péter közleményében állnak a következő mondatok. A rendező a Katona József Színházat kérte meg: közvetítse sorait, amelyben nyilvánosan is bocsánatot kért.

Azt írta: nagyon sajnálja a történteket. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusával, rossz modorával, vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésével valaha bárkit megbántott.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar filmrendező közleményének érdekessége, hogy csupán egyetlen esetről számol be, ami után az érintett munkatárstól, mint írja bocsánatot kért és kapott. Ezzel szemben a Katona József Színház közleményében nem csak egy személyről van szó.

Azt írták: a szerződéses munkatárs több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival.

A Magyar Színházi Társaság ügyvezetője azt mondta, örülnek, hogy Gothár Peter nyilvánosság elé állt, mert ezzel véget vetett a találgatásoknak.

Ez egy olyan ügy ami az adott színház és a érintett rendezőnek az ügye. A színház készített már két évvel ezelőtt egy olyan rendeletet, amelynek alapján most eljárnak, lefolytatták a vizsgálatot. Ők levonták a következtetést, megtették a lépéseket. A Színházi Társaságnak ez ügyben nem gondolom hogy bármi tennie kellene– nyilatkozta Vajda Márta ügyvezető titkár.

Gothár Peter megkereste a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőjét, és etikai vizsgálatot kért maga ellen. Az egyetem közleményében az áll: A vezetőség haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat eredményéről a közvéleményt is tájékoztatják.