hirdetés

Mihail Gorbacsov búcsúztatóját a moszkvai Szakszervezetek Házában, a híres Oszlopok Csarnokában tartják majd – jelentették az orosz hírügynökségek. A szertartás nyilvános lesz, az egykori pártfőtitkárt ezután a Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra. A Szovjetunió utolsó vezetője tegnap hunyt el Moszkvában.

 

Pavel Palazcsenko, a Gorbacsov Alapítvány médiakapcsolatokért felelős vezetője elmondta, hogy az oszlopcsarnokban tartandó szertartást a Putyin-kormányzat protokollszolgálata szervezi majd – írta meg a Reuters.

„Arról viszont nincs információnk, hogy ez állami temetésnek minősül-e vagy sem” – mondta a RIA-nak.

A Novogyevicsi temetőben, annak 16. századi alapítása óta számos magas rangú politikust, értelmiségit, költőt és uralkodót temettek el – köztük Borisz Jelcint, Oroszország első elnökét, Gorbacsov egykori politikai riválisát.

Putyin szerdán táviratban részvétét fejezte ki Gorbacsov közeli hozzátartozóinak. A Kreml pedig rendkívüli államférfinak nevezte a néha politikust, aki segített véget vetni a hidegháborúnak, ugyanakkor a nyugati közeledéssel kapcsolatban tévedett.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint később tesznek bejelentést arról, hogy állami temetésben részesítik-e Gorbacsovot, illetve Putyin elnök részt vesz-e a temetésen. Borisz Jelcint 2007-ben teljes állami tiszteletadás mellett búcsúztatták, utódja, Vlagyimir Putyin akkor nemzeti gyásznapot hirdetett.