hirdetés

Megérkezett Svédországba Ferenc pápa, hogy a protestánsokkal együtt ünnepelje a reformáció 500. évfordulóját.

ferenc-papa-svedorszagbanA katolikus egyházfő gépe 11 óra előtt szállt le a malmői repülőtéren, ahol Stefan Löfven kormányfő fogadta. Ferenc pápa ezután XVI. Gusztáv Károly királlyal és Szilvia királynéval találkozik, majd ökumenikus istentiszteleten szentbeszédet mond a lundi székesegyházban.

Ökumenikus szempontból ez egy nagyon fontos látogatá –mondta a pápa az őt kísérő újságíróknak a repülőgép fedélzetén.

Az evangélikusok és a katolikus teológusok 50 éve kezdtek párbeszédet, a pápa pedig konkrét akciók segítségével szeretné egymáshoz közelíteni az 1,2 milliárd katolikus hívőt és protestáns testvéreiket.

Bár a katolikus dogmával szembeni lutheri tanok lefektetése a Vatikán szemszögéből nem feltétlen ünneplendő esemény, a katolikus egyházfő mostani látogatása részét képezi annak a szentszéki erőfeszítésnek, amely a többi kereszténnyel való kapcsolatok javítását és az egymás közötti párbeszédet célozza. Az, hogy a pápa jezsuita, különös jelentőséget ad a látogatásnak, hiszen a jezsuita rend egykor éppen azért jött létre, hogy megvédje a katolikus hitvallást a protestáns reformerekkel szemben.

Luther nagy lépést tett előre annak érdekében, hogy Istent a nép kezébe helyezze – jegyezte meg a pápa egy pénteki interjúban a Bibliát németre fordító Luther Márton német szerzetesről. A két jezsuita folyóiratban megjelent interjúban az egyházfő kiemelte a „vér ökumenizmusát”: amikor a keresztényeket üldözik vagy legyilkolják, azért teszik, mert keresztények, nem pedig azért, mert lutheránusok, kálvinisták, anglikánok, katolikusok vagy ortodoxok.

A Lutheránus Világszövetség 74 millió hívőt számlál. A Luther által kiváltott egyházszakadás után létrejött számtalan új egyháznak becslések szerint 800 millió híve van.

A lundi megemlékezésen jelen lesz a palesztin Munib Junan püspök, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnöke és Antje Jackelén, a svéd evangélikus egyház feje, Uppsala első női érseke is. A katolikus egyházfő a szertartás után Malmőbe utazik egy másik ökumenikus eseményre. A város stadionjában Ferenc pápa kedden misét mutat be több mint 15 ezer ember előtt. Az eseményen várhatóan részt vesz egy lutheránus delegáció is. A szertartáson beszédet mond Aleppó püspöke is, és a belépődíjakat fiatal szíriai menekültek megsegítésére használjál fel. Az istentiszteleten imát mondanak a szíriai háború befejezéséért.