hirdetés

Farkas Berci az egyetlen egy űrben járt asztronauta, betöltötte a 70-et. A ma is jó formában lévő űrhajósunk bízik benne, hamarosan újabb magyar megy az űrbe és szertené ő felkészíteni.

 

Hetvenedik születésnapja alkalmából Magyarország miniszterelnöke egy köszöntést juttatott el Farkas Bercinek.

Hálásak vagyunk, hogy kiemelkedő szakmai tudásával, majd az űrben szerzett tapasztalataival nemcsak felkészülése és űrrepülése során szolgálta a nemzetközi és a hazai tudományt, hanem mind a mai napig tevékenyen részt vesz az űrkutatás és a csillagászat népszerűsítésében, valamint a következő űrhajósnemzedékek felkészítésében-írta Orbán Viktor.

2015-ben Magyarország az Európai Űrügynökség rendes tagja lett, s ezzel az űrkutatással és űrtevékenységgel foglalkozók lehetőséget kaptak arra, hogy részesei lehessenek egy nemzetközi, békés célú űrkutatásnak. Farkas Berci arra is büszke, hogy a jövő év eseményei közt van a Nemzetközi Űrhajós Szövetség jövő évi kongresszusára, amelyet Magyarországon rendeznek majd ősszel mintegy 100 űrhajós részvételével, emellett 2020-ban lesz űrrepülésének 40. évfordulója is.

A magyar űrhajós nem titkolja, hogy szeretne részt venni a második magyar űrhajós felkészítésében, átadná szakmai tudását. Felidézte, hogy azok a műszerek, amelyeket felvitt az űrbe 1980-ban, ma is léteznek és a gyakorlati életben dolgoznak velük. A Pille dozimétert például ő vitte magával először az űrbe, s ennek továbbfejlesztett változatai most is a nemzetközi űrállomáson találhatók.