hirdetés

Fánkra fel
2022-06-19 14:41

Pár nap és jön a Nemzeti Fánk napja, amely igen népszerű esemény az USA-ban. Van itt kérem kerek fánk minden féle ízzel, töltelékkel, bevonattal, amit még a képzeletünk sem tud felülmúlni. A lyukas fánkot 175 évvel ezelőtt egy tengerésznek köszönhetjük és természetesen ez is a véletlennek köszönhető. Magyarországon is jelen volt a rendszerváltás után a híres amerikai fánkozó a Dunkon Donuts, amelyet egy hazatért magyar üzletembernek köszönhetünk, de jó is volt. Ma már azonban egy sincs sajnos. 

 

Hanson Crockett Gregory kapitánynak, a maine-i tengerésznek köszönheti az amerikai társadalom, hogy lyuk van a fánk közepén. Az akkori tengerész tizenéves gályafiúként egy rosszul főzött tengerészfalatot alakított át a ma ismert ikonikus, gyűrű alakú édességgé.

Hanson Crockett Gregory újítása megváltoztatta az Egyesült Államokban és ma már a világ nagy részén a reggeli étkezési szokásokat. A férfi kalandos életét a 2016-ban megjelent, A fánk lyukas története című gyermekkönyvben Harper Collins örökítette meg.

Az amerikai fogyasztók évente több mint 10 milliárd fánkot esznek a Simmons fogyasztói felmérése szerint, miközben az amerikaiak 96 százaléka állítja, hogy szereti a fánkot.

Hanson Crockett Gregory hosszútávú hozzájárulása az amerikai kulináris kultúrához nagyrészt ismeretlen maradt, kivéve a sírfeliratot, amely szerény sírkövén áll egy tengerész temetőben, a bostoni kikötőre néző Quincyben, ahol utolsó éveit töltötte. A sírfelirat így szól: „Hanson Gregory kapitány. A Nemzeti Pékszövetség a fánk feltalálójaként ismerte el”.

A fánkok szerelmesei június első péntekén – idén 2022. június 3-án – ünneplik a Nemzeti Fánk Napját, az Üdvhadsereg azon tagjainak tiszteletére, akik az első világháború idején az Európában szolgáló amerikai katonákat etették a mélyhűtött tésztakarikákkal.

1847-ben a tizenéves Hanson Crockett Gregory tengerészként kitalált egy innovatív megoldást az Ivanhoe vitorláshajó éhes legénységét sújtó problémára. A tengerészeknek a vízen évszázadok óta tálalták a zsírral teli üstökben sütött tésztát. A holland szakácsok egy nevezetes változatot készítettek, amelyet olajos pogácsának neveztek el.
Washington Irving Amerika első híres írója, aki a Hudson folyó völgyében élő holland telepesek életéről írt krónikát.

Az 1809-ben megjelent New York története című művében ő használta először a „fánk” kifejezést a holland étel leírására, melynek akkor sűrű és kemény lisztes tésztája volt – lyuk nélkül.
Lyuk került a közepébe

A 15 éves Gregory-nak támadt egy ötlete, hogyan lehetne könnyebbé tenni a fánk tésztáját. Levette a fedelet egy fűszertartó konzervdobozról, amelyet bors tárolására használtak a hajókonyhán. Úgy használta 19. századi, éles peremű bádog fűszeresdobozt, mint egy süteménysütőt, amivel jól átsült és kevésbé olajtól tocsogó, nehézkes tésztájú lett az étel.

Ez végül az egész világon elterjedt, mert a tengerészek mesélték egymásnak. Hanson édesanyja megismertette az újítást a szárazföldiekkel, egy barátja vegyesboltjában árulta őket szülőhelyén, a középső partvidéki Maine-ben – írja a Fox News.

 

( Csákány Tibor )