hirdetés

Falióra a kezdetektől
2022-03-24 11:45

Nagyanyáink korában a dekoratív megjelenéssel rendelkező faliórák még nem voltak elérhetőek, a ketyegőket csupán az idő mérésére használták. Ezek a kiegészítők nagy fejlődésen mentek keresztül az idők folyamán, mire elérték mai formájukat.

 

Évszázadok teltek el a ma ismert darabok lakossági felhasználásáig

Az időmérő eszközökre már a kora középkorban is igény volt, viszont ekkor még csak a napóra állt rendelkezésre. Az ún. “nürnbergi tojásokat” tekinthetjük a zsebóra elődjeinek. Később, a 17. században az ingaóra kifejlesztése lehetővé tette a pontos idő mérését, amely a csillagászatban játszott nagy szerepet. 1675-ben a hajszálrugó feltalálásával megoldódott a hordozható órák szabályozó eleme, majd 1847-ben létre is jött az első óraműhely.

Az időjelzők a különböző társadalmi rétegekben mindig más-más alakban jelentek meg. A fém és réz zsebórák korábban csak a tehetősebb réteg játékszere volt és a szegényebbek csak fa faliórával rendelkeztek.

A kvarcóra a 20. század elején jelent meg, és ez jelentette az igazi áttörést a népszerűségében. Ezután vált csak természetessé, hogy az otthonokban, üzletekben, intézményekben és szolgáltató helyeknél is jelen van egy-egy darab.

A faliórák mára dekorációs célt is szolgálnak

Mára elérkeztünk oda, hogy a ketyegők jelentős szereppel bírnak a lakberendezést illetően. A Decorstar-Dekoráció És Világítás falióra kínálata által mi is egyedivé tehetjük az otthonunkat. A nappali egyenesen elképzelhetetlen egy jól eltalált darab nélkül, és a mókás dizájnok kiváló dekorációs elemei lehetnek a gyerekszobának.

A konyha stílusossá válik az italokkal, ételekkel, kávékkal díszített daraboktól, de ha a minimalista vonalat képviseljük, akkor válasszunk krémszínű vagy szürke árnyalatot. További előny, hogy remekül feldobja a kisebb tereket is anélkül, hogy nagy helyet elvenne belőlük.

Nagyon különleges hatást nyújtanak a modern fából készült órák vagy a rusztikus darabok, amelyek akár egy étteremben is megállják a helyüket.

A kvarc szerkezeten a hangsúly

A falióra vásárlásakor nagyon érdemes arra odafigyelni, hogy olyan terméket válasszunk, amelyet kvarc szerkezet működtet. Erről a szerkezetről érdemes tudni, hogy az első darabot 1927-ben építette meg Warren Marrison, elterjedése az 1960-as évekhez köthető. A technológia havonta legfeljebb 15 másodperccel tér el a pontos időtől, ezért nagyon megbízható választás.

Amennyiben fontos számunkra a környezettudatosság, válasszunk olyan modellt amely természetes anyagok felhasználásával készült. A kiválasztás során ne felejtsük el, hogy az időmérő eszköz várhatóan hosszú évekig, akár évtizedekig velünk marad, így alaposan fontoljuk meg a döntésünket; szükség esetén vonjunk be ismerősöket, családtagokat. Ha nagyon precízek akarunk lenni a dizájnt illetően, kérjük szakember segítségét.