hirdetés

A hétvégén írtunk arról , hogy a Fiumei úti baleseti intézetben kabátban és sálban dolgoznak a nővérek és az orvosok, mivel az épület északi oldalán napok óta 10 fokos, vagy még ennél is hidegebb hőmérséklet van az osztályokon. Az ablakok nem zárnak rendesen,és a folyosókon is „pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni”. Az EMMI szerint csak az extrém hidegben van hideg a kórházban, ami évente csak egyszer van. Hát ez parádés válasz és egyben szeretnénk, ha ez alapján légkondi se legyen, de a akkor a minisztériumokba se, mert úgy korrekt.

 

Mondhatni picit fura, picit lekezelő, olyan pökhendinek tünő választ adott az EMMI arra, hogy fagyoskodnak a betegek a Baleseti Intézetben. Úgy tűnik az EMMI sajtósai nem ide járnak kezelésekre s műtétekre szerencsére és nem érzik át a csontfagyasztó hideget sem emiatt,  mert akkor talán emberibb választ tudtak volna adni a problémára, de ezt még nagyon sokat gyakorolniuk kell. Pedig ahol dolgoznak ezen urak, hölgyek, benne van a minisztériumuk nevében, hogy EMBERI, nem véletlenül, de lehet a rövidítés miatt ők erre még nem jöttek rá.

Az EMMI közleményének egyik ékessége ez.

„Az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.”

Hát ez gyönyörű. Igen valóban igazuk van, csak lehet a hideg egy-két hétig is eltart, mert az időjárás már csak ilyen. Arra nem igen volt példa, hogy a -10 fok után másnap plusz 10 legyen,  bár a csodákban mi is hiszünk.  ezek alapján akkor a légkondis sem kell sehova, de a minisztériumokba se, mert évente csak egyszer van kánikula, meg melegrekord. Sőt védőoltás sem kell az influenza ellen, mert az is egyszer van csak egy évben. Vagy a koronavírus vakcinát is felejtsük el, mert világjárvány csak 50-60 évente van.  Komolyan megdöbbentő .

Az EMMI-ben ezért pénzt adnak valakinek, hogy ilyenek írjon ? Mi egy árva garast sem adnánk, mert ez nem kommunikáció és a minisztérium tóhírét sem fog sikerülni így öregbíteni. Aztán meg csodálkozik mindenki az EMMI vezetésénél, hogy miért nem szeretik őket. Hát az ilyen nyilatkozatok miatt.

Az Emmi szerint péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg plusz elektromos fűtőeszközöket állítottak üzembe – már amennyit elbír az elektromos hálózat. Ennek köszönhetően most a minisztérium adatai szerint az 5. emeleti nővérszobában 23 fok, az északi kórteremben 21 fok, a folyosón pedig 22 fok van.

Azt a minisztérium is elismerte, hogy a harminchét évvel ezelőtti felújítás óta a nyílászáró rendszer „korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között”, ezért a neurológiai osztályon már részlegesen el is végezték a szigetelést. Arról viszont nem mondtak konkrétumot, mikor újítanák fel az épület többi részét: mint írták, az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben dönt „a legszükségesebb infrastrukturális fejlesztésekről”.

Mint arról az Esti Újság is beszámolt a kórházban a fekvő betegeket kórteremről kórteremre költöztetik át, és olajradiátorokkal fűtik be a helyiségeket – a gyermekosztályt például otthonról hozott radiátorokkal melegítik fel. Egy szakdolgozó szerint ilyen körülmények között „fokozott kockázattal jár” a nap 24 órájában a baleseti sérültek ellátása.

Már évek óta jelzi a kórház vezetése a fenntartók felé, hogy sürgető lenne a nyílászárók cseréje, a Fiumei úti épület ugyanis utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást.

(TE)