hirdetés

A Sual fia ma még besöpörheti a francia elismerést is. Az Oscar előtt néhány nappal péntek este még a francia César-díjakat is kiosztják, amelyre Nemes Jeles filmje, a Saul fia is igen esélyes. A magyar filmes sikerét a szakmabeliek szerint az is jelentősen emeli, hogy a Sony Pictures is mellé állt.

saul fiai 2

Este adják át Párizsban a César-díjakat, a legrangosabb francia filmdíjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában a Saul fia is esélyes.

Nemes Jeles László nagy sikerű alkotása mások mellett Alejandro González Inárritu Franciaországban csak tavaly bemutatott Oscar-díjas filmje, a Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje, Dzsafár Panahi iráni rendező Arany Medve-díjas alkotása, a Taxi Teherán, továbbá Paolo Sorrentino Ifjúság című filmjének társaságában a César-díj várományosa.

A francia filmdíjra a legtöbb, 11-11 jelölést a Marguerite – A tökéletlen hang és a Trois souvenirs de ma jeunesse (Három emlék a fiatalságomból) kapta januárban. A két alkotás a kilenc jelölést gyűjtő Mustang című filmmel együtt a legjobb film díjáért is verseng.

A színészi kategóriákban olyan sztárok között dől el a küzdelem, mint Catherine Deneuve és Isabelle Huppert vagy Vincent Cassel és Gérard Depardieu.

A rendezői mezőnyben Jacques Audiard, Stéphane Brizé, Xavier Giannoli, Maiwenn, Deniz Gamze Ergüven, Emmanuelle Bercot és Arnaud Desplechin esélyes a trófeára.

A César-díjakat 41. alkalommal 22 kategóriában adják át a párizsi Chatelet Színházban. Az eseményen Michael Douglast életműdíjjal tüntetik ki.