hirdetés

Dühöng a közmédia, mert elbukták a BL meccsek közvetítését évekre. Úgy tűnik sajnálták a pénzt rá, az RTL Klub azonban nem. Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) – közölte a tévétársaság a sportal.hu-val. A 2024–2025-ös szezontól kezdődően a következő három szezonon át, története során először az RTL Magyarország lesz az UEFA Bajnokok Ligája otthona. Az UEFA-val kötött szerződés értelmében az RTL Magyarország választhat majd elsőként a keddi és a szerdai BL-meccsek közül. A köztévé pedig lemaradt mint a borravaló, amit nem is értünk, hisz annyi de annyi milliárdot kapnak az államtól.

A 2024 nyarán induló Bajnokok Ligája-sorozatot az RTL Magyarország közvetíti majd – jelentette be a cég az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pályázatának eredményhirdetése után. Az RTL három szezonra köt szerződést a szövetséggel és birtokolja majd az A-csomagot, vagyis a keddi és a szerdai játéknapokon az RTL választhat majd elsőként, így az elődöntők és a döntő is a cég csatornáján lesz látható a 2024–2025-ös szezontól. Az RTL Magyarországhoz kerül továbbá a Bajnokok Ligája úgynevezett B-csomagja is, ahol a digitális közvetítési jogok az RTL-t illetik meg. A megnyert közvetítési jogok az A-csomag esetében 36, a B-csomag esetében pedig 167 meccset jelentenek egy szezonban az RTL-nek.

2024 őszétől kezdődően megváltozik a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendje. Megszűnik a csoportkör és liga-szakasz néven zajlik majd a sorozat, amelyben egy bejutó csapat az őszi fordulókban az eddigi hat meccs helyett minimum nyolcat játszik majd. Az új lebonyolítási rendben a tavaszi szezonban már januártól kezdődően rendeznek mérkőzéseket. Mindezen változások sokkal több izgalmas párosítást, és összességében sokkal több meccset jelentenek majd, melyeket a szurkolók az RTL felületein, lineáris csatornáin és streaming- felületén, az RTL+-on követhetnek majd.

Az RTL Magyarország később ad tájékoztatást arról, hogy mely felületén hány mérkőzést közvetít, de mind a lineáris műsorrendben, mind pedig az RTL+ streaming felületén is láthatók majd közvetítések. Ez egyben azt is jelenti, hogy a háztartások szinte mindegyikében elérhető csatornán is látható lesz.

A 2021–2024-es ciklusra az MTVA 18,6 millió eurót fizetett az UEFA-nak a közvetítési jogokért. Azt, hogy a most eladott csomag mennyibe került, az RTL nem kívánta nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor a nézők nem csak a tévében közvetített meccseket követhetik majd élőben.

„A digitális felületeinken az adott játéknap összes meccsét megtekinthetik majd a nézők – tájékoztatta a sportal.hu-t az RTL Magyarország. – Természetesen a második választó AMC-vel (a Sport1 és a Sport2 csatorna tulajdonosa – a szerk.) tudomásával történik a jogfelosztás. Fontos, hogy digitálisan az összes mérkőzés a miénk, de az első választásnak köszönhetően a játéknapokon a televízióban is láthatnak majd meccset a nézők.”

Hozzátették, hogy több sikeres külföldi példa is van a mérkőzések digitális közvetítésére, de az egyelőre nem dőlt el, hogy milyen elosztásban lesz a digitális és a lineáris tartalom. Ezzel együtt egészen biztosan több, a sporthoz értő munkatárs dolgozik majd az RTL Magyarországnál.

„Az év vége előtt nem dől el, hogy kik lesznek a riporterek, illetve a szakértők – fogalmazott az RTL Magyarország. – Korábban sikersztori volt a Forma–1-es közvetítésünk és az ökölvívás felfuttatása is. Az összes rendelkezésünkre álló felületet felhasználjuk majd a siker érdekében.”

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a csatorna további közvetítési jogok megvásárlását, az RTL Magyarország jelezte, hogy a mostani befektetés tapasztalatai után döntenek az esetleges további hasonló lépésekről.