hirdetés

Újabb szexuális zaklatási ügy a honvédségénél. A Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz de a sértettet felfüggesztették az állásából, ami picit fura, sőt. A sértett jogász végzettségű főhadnagy ügyében állítólag belső vizsgálat indult, ám a honvédség részéről feljelentés nem történt. A főhadnagy ezután panaszával az ügyészséghez fordult, értesítették ezután arról, hogy rendelkezési állományba helyezik, vagyis tulajdonképpen elbocsátják a honvédségtől.

Rendelkezési állományba helyezte a Honvédelmi Minisztérium azt a szolnoki jogász katonanőt, akit állítása szerint parancsnoka szexuálisan zaklatott. A honvéd főhadnagy ügyvédje elmondta, ez egyet jelent védence menesztésével a katonaságtól.

A szolnoki katonanő májusban kereste meg az egyik kereskedelmi tévét, hogy szexuálisan zaklatta parancsnoka. Az ügyben belső vizsgálat indult, mely során az áldozat elmondása alapján „minősíthetetlenül” beszéltek vele, a feljelentés pedig elmaradt. Azaz a belső vizsgálatot lefolytatók szerint nem történt semmilyen bűncselekmény vagy zaklatás.

A katonanő ezt követően az ügyészséghez fordult, és feljelentést tett. Érthető, hisz úgy érezte az ügyet megpróbálják eltussolni, miközben ennek ő volt a szenvedő alanya. A Központi Nyomozó Főügyészség később közölte vele, hogy alárendelt megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt rendeltek el nyomozást az ügyben.

Nem sokkal ezután pedig jött a fekete leves, azaz értesítették arról, hogy rendelkezési állományba helyezik, vagyis tulajdonképpen elbocsátják a honvédségtől.

Hegedűs Antal, a katonanő ügyvédje elmondta, hogy a rendelkezési állomány ügyfele esetében azt jelenti, hogy a két hónap letelte után megválnának tőle. Védence állítja, hiába kért segítséget a tárcavezetőtől és a vezérkari főnöktől, mikor most a Honvédelmi Minisztérium őt bünteti ezzel a határozattal.

Mint kiderült, a katonanő „idegállapota” miatt jelenleg egészségügyi szabadságon van. Hegedűs Antal hozzátette, a szexuális zaklatással vádolt parancsnok továbbra is beosztásban van.

Úgy tűnik, ha mindez igaz, hogy a sértett főhadnagy került rendelkezési állományba, mert merte jelezni az ellene elkövetett bűncselekményt, akkor bizony a munkaügyi bíróságon a Honvédelmi Minisztériumnak sok sok milliójába fog kerülni . Az is érthetetlen, hogy a honvédség vezetése miért az esetleges áldozatot büntet ? Hogy akarnak így női katonákat toborozni ? Hogy akarnak így ütőképes, jó hadsereget létrehozni, ha a bajtársiasság, a tisztesség és a becsület nem is létezik ? Egy jó katona a bajban segíti a társát, és sosem hagyja hátra ! Mi így voltunk katonánk, ezt tanították.