hirdetés

Magyar olimpikonok által aláírt értékes relikvia került elő a dallasi McDermot egyetemi könyvtár (Eugene McDermott Library) különleges ritkaságokat őrző osztályáról. Egy véletlen átszervezés folytán olyan páratlan ajándékkönyvre bukkant Paul Oelkrug könyvtáros, amely az 1936-os berlini nyári olimpiai játékok győzteseinek névaláírását, kézjegyeit őrzi, köztük a korondi születésű magyar aranyérmes, Lőrincz Márton birkózóét is – írja az Élő Székelyföld portál. 

lőrincz 2

A könyv a feljegyzések szerint Charles E. Rosendahl amerikai admirális jóvoltából került a könyvtárba. Lőrincz Márton olimpiai jelenlétére így emlékezik Becze László:

A berlini ötkarikás játékokon – 1936-ban vagyunk – több vendégsportoló is fasiszta kézfelemeléssel hallgatta saját himnuszát. Ezt inkább a házigazdák iránti figyelmességből, mint ideológiai meggyőződésből tették. Ám Márton már ekkor tudta, hogy mi az elnyomás, mi a fasizmus. A Führer dísztribünjével szemben olimpikon-egyenruhájának nadrágszárát fogta végig görcsös kézzel, miközben a Himnuszt hallgatta. Ez a gesztus akkor sokaknak nem tetszett.

Lőrincz mellett ugyanekkor szerzett aranyérmet Zombori Ödön, Kárpáti Károly szabadfogású birkózásban, a 100 méteres gyorsúszásban Csik Ferenc, a női magasugrásban Csák Ibolya és Elek Ilona vívásban. A magyar csapat az olimpián összesen 10 arany-, 1 ezüst- és 6 bronzérmet szerzett, s ezzel Németország és az Egyesült Államok mellett a harmadik legeredményesebbnek bizonyult. Az arany kézjegyek között van többek között a legsikeresebb amerikai atléta, Jesse Owens amerikai színes bőrű sprintelő aláírása, valamint Glenn Morris kézjegye. A Tarzan bosszúja című filmben ő játszotta a főszerepet, amelyet 1938 januárjában kezdtek forgalmazni.

(Fotó: MTVA)