hirdetés

Több elveszettnek hitt műtárgy is kalapács alá kerül a BÁV november 9–10-i árverésén, köztük igazi különlegesség, Czóbel Béla elveszettnek hitt Ringelspiel (Körhinta) című festménye, amely sokáig szerepelt a Wanted-képek listáján.

czobel-ringespielA 104 év után előkerült, 12 millió forintos kikiáltási árról induló kép az életmű fontos darabja, és adalék a nagybányai festészet történetének feldolgozásához is. Az 1912 augusztusában rendezett nagybányai jubileumi kiállításon Czóbeltől hat festmény szerepelt, közülük eddig ötöt tudtak a szakértők azonosítani, csak egy körhintát ábrázoló kép felbukkanását várták a katalógus alapján. A most felbukkant posztimpresszionista főművet Czóbel valószínűleg Franciaországban festette – ahol 1905-ben ki is állították –, mielőtt 1906 nyarán visszatért Nagybányára a külföldön festett élénk színű, kontúros műveivel, és elindította az öregek által neónak csúfolt mozgalmat.

Régóta hiánycikk a hazai aukciókon Rippl-Rónai kukoricás korszaka, most egy valóban értékes mű kerül ki a piacra ebből a korszakból. Bár illusztrációként szerepelt az MNG 1998-as nagy Rippl-Rónai-katalógusának egyik tanulmányában, maga a mű eddig lappangott. A művész kaposvári otthonát, a Róma-villát ábrázoló festmény kikiáltási ára 48 millió forint. Aba-Novák Vilmostól is ötven év után került elő két főmű: a Zugligeti ház 8 millió, a feleségét ábrázoló Olvasó nő 12 millió forintos kikiáltási áron indul.

A műtárgynap legérdekesebb darabja egy Zsolnay-kandalló, amelyet Zsolnay Miklós készített feleségének, Bónis Malvinnak. A színésznő a János vitéz centenáriumi előadására kapta ajándékba egy rajongójától azt a Thököly úti villát, ahol később Zsolnay Miklóssal élt, és ahová a férj beépítette ezt az eozinmázas kandallót. A házasság nem tartott sokáig, de a kandalló egészen mostanáig megmaradt a Thököly úti lakásban, ahonnan most 18 millió forintos induló ár mellett szerezhető meg.
Ugyancsak elveszettként tartották számon eddig Vedres Márk nagy méretű szobrát, ez itáliai munkásságának korai darabja. A carrarai márványból 1906-ban készült, Elbridge Rand Herron négyéves korában című szobor kezdő ­ára 9 millió forint.

Az ékszernapon a magyar piacon egyedülálló, 5 karátos brillel ékített platinagyűrű 6,5 millió forintos kikiáltási áron próbálja a magyar rekordokat döntögetni. A megszokottan erős órakollekcióból kiemelkedik egy 429 briliánssal (összesen 6,17 karát) díszített Ebel ékszeróra 5,5 milliós kikiáltási árával. Az ezüstök között egy pazarul kidolgozott pesti neorokokó kandeláberpárra lehet licitálni 1 millió forinttól.