hirdetés

A NASA Perseverance marsjárója különféle szerves anyagokat fedezett fel nemrégiben a Marson, amelyek idegen élet létére utalhatnak. Az űrkutatási szervezet mostani felfedezése hatalmas áttörést hozhat.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy egy a korábban gondoltnál összetettebb rendszer létezhetett a bolygón. A kutatók különböző magyarázatokat találtak a szerves anyagok létezésére. Ide tartozik a víz-kőzet kölcsönhatások, a bolygóközi por vagy meteorok által okozott lerakódások is.

A tanulmány szerint a marsi szerves anyagok megismerése rávilágíthat a szénforrások elérhetőségére, ami hatással lehet a lehetséges életjelek felkutatására is. A marsjárón található Raman és Luminescencia for Organics and Chemicals (Sherloc) műszer az első olyan eszköz, amely lehetővé teszi a vörös bolygón található szerves molekulák és ásványok feltérképezését és elemzését.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Jezero-kráterben, egy ősi tómedence helyén, amely idegen élet nyomaira utalhatnak. Azóta a tudósok a kráterfenék geológiai felépítését kutatják a marsjáró fedélzetén található eszközök segítségével, amelyekkel képeket lehet készíteni és elemezni lehet a kőzeteket.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel és kollégáik a Jezero kráterében két képződményének megfigyeléseit vizsgálták meg. A marsjáró szerves molekulák jeleire bukkant. Az adatok változatos ásványtársulást és térbeli eloszlást mutattak, amelyek minden formációra egyediek lehetnek.

Eredményeink azt mutatják, hogy a Mars felszínén aromás molekulák sokfélesége lehet, és ezek az anyagok a felszíni körülmények ellenére is megmaradnak- hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

Nem ez az első alkalom, hogy szerves anyagot találtak a Marson. Tavaly a NASA egy másik marsjárója olyan kőzeteket talált, amelyek szerves szenet tartalmaztak, valószínűleg olyan bogarakból, amelyek egykor a Marson jártak – emlékeztet cikkében a Metro.