hirdetés

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről Budapesten, a Reformációi emlékparkban.

meotA Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára kiemelte: 1517. október 31-én, amikor Luther Márton szerzetes kiszegezte vitatételeit a wittenbergi templom kapujára, elindult valami, ami megmozgatta az egész világot. Hozzátette: fontos, hogy ne csak emlékezzünk arra, ami történt, hanem éljük is meg, és hagyjuk, hogy a reformáció újra és újra átformálja, megújítsa életünket.
Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke beszédében kiemelte: a reformációnak köszönhető a nemzeti nyelvű igehirdetés, a nemzeti nyelvű Biblia és a nemzeti nyelvű iskola.

Luther Márton azzal, hogy németre fordította a bibliát, nemcsak vallási szolgálatot tett, hanem a német irodalmi nyelv alapjait is megteremtette. Ugyanilyen fontos volt a magyar nyelv szempontjából Károli Gáspár bibliafordítása – tette hozzá.

A magyar nyelvű Bibliát azonban csak akkor volt értelme kinyomtatni, ha olyan emberek kezébe lehetett adni, akik el tudták olvasni. E felismerés alapján alapították a protestáns iskolákat, kollégiumokat, ahol nemcsak a leendő lelkészeket nevelték, hanem a leendő polgárokat is – ismertette a világi elnök.

Huszár Pál kitért arra is, hogy noha a szerzetesrendek iskolái komoly teljesítményt nyújtottak az oktatás terén, a protestáns iskolák nyitottabbak voltak, és olyan ismereteket közvetítettek, amelyeket a polgári életben is lehetett hasznosítani.

A megemlékezés végén a MEÖT protestáns tagegyházainak képviselői áldást mondtak, majd a résztvevők fáklyával a kezükben átvonultak a Wesselényi utcai baptista imaházba, ahol istentiszteletet tartottak.

A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet. A tanács munkájában számos egyház, egyházi szervezet megfigyelő státussal vesz részt, köztük a katolikus és az unitárius egyház.