hirdetés

Megtalálták Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényének, A kis herceghez készült rajzok vázlatait Svájcban.

 

A francia író rajzait még a nyolcvanas években egy aukción vásárolta meg Bruno Stefanini műgyűjtő, aki megalapította a Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítványt a svájci Winterhurban. Több mint harminc évig porosodtak Stefanini házában a vázlatok, ahhoz képest viszont meglepően jó állapotban vannak, közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, az alapítvány jelenlegi vezetője. A vázlatok közül volt már olyan, amit a Művészeti, Kúltura és Történelem Alapítvány korábban bemutatott.

 

Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat, amelyeken nincs dátum, az e redeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi.

 

A színes rajzokat maga a francia író készítette az 1943-ban megjelent könyvhöz. Az egyik rajz a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, egy másik vázlaton pedig a kis herceg látható a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. Az irattartó mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt.