hirdetés

Meghalt előadás közben közben a Müncheni Nemzeti Színházban a73 éves  magyar származású karmestere Stefan Soltész.  A közismert karmester épp  Richard Strauss A hallgatag asszony című operáját dirigálta, amikor hirtelen rosszul lett, össze esett és az életét már nem tudták megmenteni.

 

Soltész 1949-ben született Nyíregyházán, 1956-ban családjával Bécsbe emigrált. Zenei karrierje itt kezdődött, itt lett a világhírű fiúkórus, a Wiener Sängerknaben tagja, ugyanitt kezdett karmesternek, zeneszerzőnek és zongoraművésznek tanulni. Karmesterként a bécsi Theater an der Wiennél kezdte pályáját, majd a Bécsi Állami Opera, a Salzburgi Ünnepi Játékok és más osztrák és német zenei intézmények karmestere lett. Dirigált többek közt Hamburgban, Berlinben, a Flamand Operában is. Zeneigazgatói posztot töltött be a Braunschweigi Állami Színháznál és az esseni Aalto Színháznál is – írja a Fidelio.

Soltész a Magyar Állami Operaház visszatérő vendége volt, ahol a jövő évadban ő vezényelte volna Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának májusi és június előadásait.