hirdetés

Kezdetét vette Eszterházán a Budapesti Vonósok koncertsorozata, XXII. Haydn Fesztivál, amelynek hat napja alatt hét hangversenyt ad a kamarazenekar a fertődi Esterházy-kastélyban.

haydn fesztivál

A Budapesti Vonósok tagjai még 1995-ben határozták el, hogy koncertsorozatot indítanak az Esterházy-kastély tükörtermében. Az együttes repertoárján ugyanis mindig szerepelt legalább egy Joseph Haydn-kompozíció, tisztelegve ezzel is az Esterházy-család zenekarát egykor vezető zeneszerző munkássága előtt. Idén a húros hangszerek kerülnek a középpontba. A koncertsorozaton elhangzik többek között Haydn, Mozart, Giuliani, Debussy és a Bach család több tagjának egy-egy zeneműve.

Július 23-án a világ egyik leghíresebb hárfaművésze, Catrin Finch szólaltatja meg hangszerén Wolfganag Amadeus Mozart 414-es zongoraversenyét, illetve ízelítőt ad saját zenei világából is Kelta concerto címmel. A fesztivált záró, a Gambaconsortok a 16. századi Németországból és Angliából című koncerten pedig a Passione consort együttes működik közre július 24-én.  A Budapesti Vonósok XXII. Haydn Fesztiváljának a koncertmestere Pilz János, művészeti vezetője pedig Botvay Károly.