hirdetés

Az író halálának 400. évfordulójára időzített londoni Christie’s ház aukcióján a becsült ár több mint kétszereséért, 1,87 millió fontért (774 millió forint) kelt el a Shakespeare-drámák 1623-ban megjelent első kiadásának egy példánya.

Shakespear első drámakötetAz irodalomtörténészek által Első fólióként emlegetett drámagyűjtemény leütési árát 800 ezer és 1,2 millió font közé becsülték a szakértők. Az 1623-ban megjelent Első fólió William Shakespeare harminchat színpadi művét tartalmazza, amelyek közül tizennyolc, köztük a Macbeth és A vihar ekkor jelent meg először nyomtatásban.

A teljes címén Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című gyűjteményt mintegy 750 példányban nyomtatták ki. Az Első fólióból a kutatók mai ismeretei szerint mindössze 234 maradt fenn.

A liciten az 1632-ben megjelent második, az 1664-es harmadik és az 1685-ben kiadott negyedik fólió egy-egy példánya is elkelt. A gyűjteményekre külön-külön lehetett licitálni, ám végül mindegyik egy névtelenségbe burkolózó amerikai gyűjtőhöz került, aki összesen csaknem 2,5 millió fontot fizetett értük.