hirdetés

Az operának a kultúrában betöltött jelentős szerepéről beszélt egyebek mellett az emberi erőforrások minisztere Miskolcon, a Bartók Plusz Operafesztivál megnyitóján pénteken.

miskolci bartók fesztivál

Balog Zoltán azt mondta: Miskolcon otthon van Bartók Béla. Emlékeztetett: Bartók Béla születésének 135., halálának 70. évfordulójáról megemlékezve a kormány az idei évet Bartók-emlékévnek nyilvánította, és az ehhez kapcsolódó programokra több mint egymilliárd forintot biztosít.  A miniszter úgy fogalmazott: a Bartók Plusz Operafesztivál a világ legjelentősebb Bartók-fesztiválja, a nagy zeneszerző szellemiségét képviseli, befogad és inspirál, támogatja a tehetségeket és megbecsüli az értékteremtő művészetet, emellett a zene, a színház, a művészetek egységét kínálja. Úgy vélte, a Bartók Plusz Operafesztivállal Miskolc az elmúlt másfél évtizedben kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operaéletben.

A fesztivál pénteki nyitógáláján Szonja Joncseva, Carlos Alvarez  és Szauer Bianka  adott koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A rendezvény keretében a június 11-i Bartók-maratonon bemutatják A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokat, amelyeket M. Tóth Géza állított színpadra. A Kelet-közép-európai Operamustrára, a térség operaéletét bemutató sorozatra Moszkvából, Konstancából, Bukarestből és Krakkóból érkeznek művészek.

Az idei ősbemutató Beischer-Matyó Tamás zeneszerző Kreatív kapcsolatok című operája lesz a Budapesti Operettszínház vendégjátékában.  A Legyen az opera mindenkié! elgondolás jegyében ezúttal Georges Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják az érdeklődők június 17-én.  A fesztivál záróhangversenyén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora hallható Kocsis Zoltán vezényletével.

(Fotó: MTI)