hirdetés

Elhunyt Soros megmentője
2018-01-06 13:35

Életének 111. évében szombaton elhunyt Brandeisz Elza, a Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész, Soros György édesanyjának megmentője, Sopron legidősebb köztiszteletben álló embere.

Brandeisz elzaA Kisalföld azt írja, Brandeisz Elza az elmúlt két évben már nem fogadott vendégeket, gondozói egymást váltották az ágyánál és szeretettel gondozták, óvták. Szombaton reggel otthonában hunyt el.

110. születésnapján a hvg.hu is megírta, hogy az 1907. szeptember 18-án született asszonyt 1995-ben a Világ igaza díjjal tüntették ki, miután a holokauszt ideje alatt megmentette Soros György édesanyjának, Szűcs Erzsébetnek az életét, akivel egy tanítványa révén ismerkedett meg.

A balatonalmádi nyaralóban bújtatta Soros édesanyját. Az akkor tizenéves Soros György ősszel meglátogatta édesanyját, később ő is odaköltözött egy időre.
Ha a szomszédok rosszindulatúak lettek volna, végünk van, így azonban sikerült megmenteni őket abban a vérzivataros időben – nyilatkozta korábban a Kisalföldnek Brandeisz Elza.

A jó kapcsolat megmaradt, az asszony többször járt Soroséknál Amerikában.