hirdetés

Életének 73. évében elhunyt Balló Gábor díszlettervező és szobrász – közölte a művész családja. Az alkotót hosszú betegség után, vasárnap érte a halál.

balló gábor díszlettervező

Balló Gábor 1961-ben a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán, 1975-ben pedig az Iparművészeti Főiskola díszlettervező szakán végzett, később az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) esztétika szakán szerzett diplomát. 1962-től a Hunnia Filmstúdióban, majd 1966-tól a Magyar Televízióban dolgozott. A 47-szeres nívódíjas díszlettervező és szobrász hozzávetőleg kétszáz tévéjáték, szórakoztató és sorozatműsor díszletét tervezte meg. Számos más televíziós alkotás mellett például a Gazdag szegények, a Szindbád nyolcadik utazása, Az aranygyapjú elrablása és a Csodakarikás fűződik a nevéhez.

Emellett sok színházi darab, opera- és operett-előadás színpadképét alkotta meg. Többek között Leoncavallo: Bajazzók, Mascagni: Parasztbecsület és Kocsis István: Bolyai János estéje színpadra állításában segédkezett. Balló Gábor 1979-től 2001-ig a Csebi-Pogány István Művészkör művészeti vezetője, majd pedig az Újpesti Művészeti Szakközépiskola alapító művészeti vezetője és tanára volt. Alkotásait magyarországi és külföldi kiállításokon is láthatta a közönség.