hirdetés

67 évesen meghalt Szőcs Géza erdélyi magyar költő, miniszterelnöki megbízott, aki két országban is a politika legmagasabb régióiba jutott: Romániában az RMDSZ főtitkára és alelnöke is volt, Magyarországon kulturális államtitkár, aki sokszor más véleményen volt mint a kormány. De Wass Albert újratemetéséhez is sok köze volt Szőcsnek, hisz a romániai hatóságok mindenáron megakarták ezt akadályozni, de hiába. 

 

Szőcs Géza erdélyi magyar költő és politikus a kétezres évek fideszes kulturális politikájának egyik meghatározó alakja, ugyanakkor soha nem csak azt mondta, amit fideszes politikusként elvártak tőle. Az ember folyamatosan azt érezte, hogy egy egyszerű mameluknál jóval nagyobb mozgásteret köszönhet annak, hogy Orbán Viktor barátjaként került a magyarországi politikába, ahogy a politika világán kívüli szellemi teljesítménye sem összevethető a politikustársaiéval.

Szőcs Géza november 5-én csütörtökön este halt meg, a hírt megírta a Pen Club Facebook-oldala, aminek 2011 óta az elnöke volt. Megerősítették a halálhírt a Telexnek a költő közvetlen környezetéből, továbbá azt is, hogy Szőcs Géza koronavírus-fertőzött volt.
Egy október végi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telexnek azt mondta név nélkül, hogy koronavírus-fertőzéssel lélegeztetőgépen van egy miniszterelnöki megbízott, információink szerint akkor – habár nem említette személyiségi okokból a költő nevét – Szőcs Gézáról beszélt.

Szőcs Gézának köszönheti az erdélyi magyarság, hogy az Amerikában elhunyt Wass Albert hamvait szülőhelyén újra temették és bizony nem volt egyszerű bejuttatni a nemzeti jelképnek számító Wass hamvait Romániába. Szós szerint vadásztak Szőcsékre a romániai hatóságok, mert mindáron megakarták akadályozni Wass újratemetését.

(ajtai)