hirdetés

Nem hétköznapi módon ismét életet mentettek a BVOP munkatársai. A pálhalmai börtön talpraesett alkalmazottai  ugyanis egy bébi rétihéja fióka életét mentették meg. A megmentett héja nevet is kapott, Bolyhosnak hívják mostantól.

 

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mellett működő Agrospeciál Kft. munkatársai minden év nyarán olyan növények betakarítását végzik, amelyek a fogvatartottak munkáltatásával később – többek között – alapanyagként szolgálnak a hazai börtönök önellátásához szükséges termékek előállításához.

Július 11-én az egyik aratást végző kollégánk éberségének köszönhetően, sikerült egy kis életet megmenteni! A kombájnból egy – a búzatábla közepén – árválkodó rétihéja fiókát vett észre, azonnal leállította a munkagépet és a fióka segítségére sietett. Ezt követően a helyszínen dolgozó munkatársaink igyekeztek a kis fiókát minél hamarabb biztonságba helyezni, ezért rögtön értesítették a madármentő egyesületet és az állatkertet is. A hazánkban is védett faj tagja hamar a Sukorói Vadmadárkórház által üzemeltetett madárinkubátorba került, ahol a Bolyhos nevet kapta. Az állatkórház visszajelzése alapján Bolyhos a szakszerű segítségnek köszönhetően már jól van és minden szombaton várja látogatóit.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. a Magyar Állam tulajdonában álló, a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott büntetés-végrehajtási gazdasági társaság. Fő profilja a mezőgazdasági termelés, növénytermesztés és állattenyésztés. A társaság 4100 hektár szántón, rét-legelőn és 113 hektár erdő területen gazdálkodik, jellemzően gabonaféléket, olajos ipari valamint takarmánynövényeket termeszt. A termény- és takarmánygazdálkodás két üzemben zajlik, de helyet kapott két sertés és három szarvasmarhatelep is.

 

( Nagy A.)