hirdetés

Korábbi években Totalq néven működött, 2018-tól azonban a Filter.hu elnevezésen található meg az a magyar fejlesztésű hírgyűjtő felület, amelynek megalkotói azt a célt tűzték ki, hogy megváltoztassák a magyar hírolvasási és hírkeresési szokásokat. Ehhez jelentős anyagi segítséget is kaptak a Hiventures jóvoltából, amit jelentős fejlesztésekre használtak fel.

 

A cég rövid és hosszú távú tervei

 

A Filter.hu közeli célja, hogy a magyar hírolvasók hírolvasási szokását megváltoztassák, távlati tervben pedig az szerepel, hogy nemzetközi szinten is változásokat eszközöljenek ki. A hazai hírgyűjtő portálokkal együttműködve egy olyan megoldást kínálnak mind a felhasználóknak, mind pedig a hírportáloknak, amire eddig még nem volt példa. A weboldal segítségével, az interneten található információk, hírek, publikációk egy helyre gyűjthetők, sőt, időrendben jelennek meg egy közösségi felületet idéző platformon. Az egyes témákhoz, cikkekhez véleményt is lehet írni, párbeszéd indulhat meg a felhasználók között. A hírgyűjtés és a hírolvasás ezért a felhasználói élményt fokozza.

 

Témakör szerinti kategorizálás

 

Felhasználóként lehetőség van arra, hogy a számunkra érdekes témákat összegyűjtsük, így a későbbiek folyamán ezen tárgyakban jelennek meg csak a cikkek az idővonalunkon. A témaköröket úgy gyűjtötték össze, hogy minden oldalról körüljárja az adott tárgykört. Saját téma indítására és szerkesztésére is adódik lehetőség a Filter.hu oldalán, sőt, megoszthatjuk saját cikkeinket is a publikummal. Azon felhasználók, akik saját témát indítanak, a többiek körében népszerűségre tehetnek szert, ha kellően keresett lesz a kategóriájuk, főoldalra is kerülhetnek.

 

Egyes témák alaposabb megismerését teszi lehetővé a Filter.hu felülete, hiszen nemcsak a kedvenc kategóriák jelölhetők ki, de tovább is lehet bontani a témákat két mód szerint. Egyik, hogy a releváns témához tartozó cikkeket pro és kontra, azaz érvelés mellette és ellene csoportokra bontja. A módszer lehetőséget ad arra, hogy az ellentétes vélemények megismerésével betekintést nyerjünk a téma egészére, szélesítse a látókört. A másik mód az, hogy az elérhető cikkeket, híreket, publikációkat nyelvek szerint válogatja ki. Pillanatnyilag csak a magyar és az egyéb, idegen nyelvű hírek csoportok léteznek, de ez a jövőben még változni fog.

 

Magyar és idegen nyelvű anyagok elkülönítése

 

A Filter.hu algoritmusa automatikusan keresi meg a releváns híreket, nyelvfüggetlen, gazdaságos módon. Ebből már várható lesz, hogy a jövőben a nemzetközi piacon is sikert érhet el a magyar fejlesztésű platform, csak más nyelvi elérést kell beállítani. A cél az, hogy a közösségi médiában jelenleg megtalálható véleményformálást visszaszorítsák azáltal, hogy minél szélesebb ismeretekre lehessen szert tenni egy vagy akár több témán belül. A széleskörű tájékoztatás csökkentheti a világon megfigyelhető véleménybuborékok negatív hatásait.