hirdetés

A 2007-ben megnyílt Dunaszentbenedeki Tájház nyerte el idén Az év tájháza címet – közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

tajhaz4A Dunaszentbenedeki Tájházat a helyiek a „szerencse házának” nevezik. A benne lakók érintetlenül őrizték meg a 19. század végi ház formáját és lakberendezését. Az utolsó tulajdonos ragaszkodott a család hagyományos értékeihez, így a ház – homlokzatai és a tető héjazata kivételével – eredeti szépségében és szinte teljes berendezéssel vészelte át a falusi házak átalakításának divatját. A tájház berendezésében nincsenek máshonnan gyűjtött tárgyak – írják a közleményben.

Mint hangsúlyozzák, az önkormányzat kezelésében működő tájházban példaértékű szakmai munka folyik. Nemcsak kiállításain keresztül törekszik bemutatni a helyi hagyományokat, hanem a faluban még fellelhető folklór- és tárgyi néprajzi anyag felkutatásában is tevékenyen részt vállal.
Fontos szerepe van a tájháznak az oktatásban is: elsősorban általános és középiskolásoknak nyújt a tantervhez kapcsolódó programokat, nyári táborokat szervez, helyi hagyományőrző csoportokat működtet. Emellett a település legkedveltebb közösségi terévé vált, így falunapok, fesztiválok és civil rendezvények rendszeres helyszíne.

A közlemény szerint a Vas megyei Vasváron és Oszkón tizennegyedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől szombatig a Magyarországi Tájházak Szövetségének Országos Szakmai Konferenciáját és Találkozóját, amely egyúttal Az év tájháza elismerés átadó ünnepsége is.