hirdetés

A magyarországi antiszemitizmus erősödéséről beszélt Fischer Ádám karmester a Zsidó Nyári Fesztivál vasárnap esti megnyitóján, a Dohány utcai zsinagógában.

zsido nyari fesztival

A Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya koncertje előtt Fischer Ádám úgy fogalmazott: a zsidó szervezeteknek és minden jóérzésű embernek fel kell vennie a kesztyűt az összekacsintó, kódolt zsidózás ellen, ami nem maradhat bocsánatos bűn, mert tolerálása egyre inkább megmérgezi a társadalmat.
Fischer Ádám szerint a magyarországi antiszemitizmus a gazdasági bajok fokozódásával várhatóan tovább erősödik majd. 
Mint mondta, külföldön élve azt tapasztalja, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik Európán belül. 
Az augusztus 31-e és szeptember 7-e közötti Zsidó Nyári Fesztivál gazdag zenei, irodalmi, színházi, filmes és képzőművészeti programokkal várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál középpontjában a holokauszt 70. évfordulójáról való megemlékezés áll.
A fesztivál hagyományos helyszíneihez – Dohány utcai zsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark-terem – idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott.
A fesztivál egy hete alatt fellép mások mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir, Giora Feidman és a Gitanes Blondes, a Lukács Miklós Trió, Zorán (vendégei: Gerendás Péter és Kulka János), Bródy János, Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián.
Külön programokon emlékeznek a 100 éve születet Fisher Annie-ra, a 70 éve meghalt Radnóti Miklósra és a 60 éve elhunyt Robert Capára. A magyar származású fotós emlékestjére a világhírű román színésznő, Maia Morgenstern is Budapestre érkezik.
A Holokauszt-emlékév jegyében tűzik műsorra a Kislányom, Anne Frank című táncjátékot, emellett több képzőművészeti, fotó- és poszterkiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez.
Idén a zsidó gasztronómia is sok meglepetést tartogat, új helyszínként mutatkozik be például az Akácfa utcai Mazel Tov mint az első közel-keleti „gasztrokultúrtér” Budapesten.
A mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatává vált Zsidó Nyári Fesztivál idén több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkcióval, csaknem félezer közreműködővel várja vendégeit. A részletes program elérhető a fesztivál honlapján a zsidonyarifesztival.hu-n.