hirdetés

Xavier Dolan kanadai rendező közleményben hozta nyilvánosságra, hogy nem készül el új filmje a cannes-i filmfesztiválra, ezért nem nevezi, ugyanakkor elítélte a fesztivál trollkodó hangulatát – írta a The Guardian brit napilap.
xavier-dolanAz elismert rendező az Instagramon írta meg, hogy The Death and Life of John F. Donovan című filmjét 2017 júniusáig forgatja, így nem tudja nevezni a cannes-i fesztiválra. Elismerte, hogy mindenki vérmérsékletének megfelelően reagál a kritikákra, ugyanakkor kifogásolta a Cannes-ban tapasztalt trollkodó hangulatot, a zaklatást és az indokolatlan gyűlöletet. Leszögezte, hogy ő inkább az alkotásra koncentrál, és nem a reakcióra. Végül kifejezte háláját a cannes-i filmfesztivál iránt, és azt írta, hogy semmilyen kritika nem tartja vissza a továbbiakban sem attól, hogy filmjeit nevezze a programjába.
Dolan hat játékfilmje közül öt a cannes-i mustrán debütált. Zömmel nagyon jól fogadták alkotásait. A Mommy című filmjéért Jean Luc Godard-ral megosztva nyerte el a zsűri díját 2014-ben, 2015-ben pedig maga is tagja volt a fesztivál nemzetközi zsűrijének. Ez csak a világ vége című idén bemutatott családi drámája a zsűri nagydíját kapta Cannes-ban.

A 27 éves rendező korábban elmondta, hogy az Ez csak a világ vége vegyes fogadtatása miatt elgondolkodott azon, hogy a The Death and Life of John F. Donovan című új filmjét, amely egy amerikai tévésztárról szól, bemutassa-e Cannes-ban. Az új produkcióban Kit Harington, Jessica Chastain, Natalie Portman, Susan Sarandon, Kathy Bates és Michael Gambon is szerepel.

Dolan a Montreal Gazette című lapnak mesélte el, hogy attól tart, Cannes-ban esetleg félreértenék ezt a filmet, mivel sok olyan eleme van, amely felidézi azt, amit maga is átélt a fesztiválon, és esetleg azt hihetnék, hogy valamiféle bosszú vezérelte, holott a forgatókönyvet már öt éve megírta.