hirdetés

Zarándoklat indult szerdán Olaszországba, hogy bejárva az első világháború történéseinek egyes helyszíneit, emlékezzen és emlékeztessen a hősökre, azokra a magyar katonákra, akik életüket adták a hazáért.

doberdo-honvédelem

A zarándoklatot vezető Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke  elmondta: a Lakitelek Népfőiskola, a lakiteleki Eötvös iskola és a Keresztény Élet szerkesztősége tavasszal Kárpát-medencei történelmi versenyt hirdetett „Híretek száll szájrul szájra” – Az Árpád-kor története címmel általános iskolás diákoknak, valamint „Kimegyek a doberdói harctérre” – Az I. világháború története címmel középiskolások számára.

Az április elején megrendezett középdöntőre és a döntőre a három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő 22-22 csapatot hívták meg. A népfőiskolán zajlott megmérettetésen legjobban teljesítő tíz csapat meghívást kapott az első világháborús olasz frontra, a doberdói harctérre szervezett zarándoklatra. Lezsák Sándor közölte: a történelmi vetélkedő Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról érkező díjnyertes diákjai és felkészítő tanáraik, összesen ötvenen július 6–8. között az Isonzó mentén haladva bejárják a főbb hadszíntereket, emlékhelyeket, hogy rendhagyó történelemórák keretében még több ismeretet szerezhessenek az első világháború eseményeiről, emlékeiről.

(Fotó: honvédelem)