hirdetés

A harcok beszüntetésére szólított fel mindenkit a francai színész. Gérard Depardieu francia színész, aki orosz állampolgár pár éve így  menekülvén a francai adóhatóságoktól és akit barátság fűz Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

 

Az AFP hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást és tárgyaljanak.

„Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzetek voltak. Én a testvérháború ellen vagyok. Azt mondom: tegyétek le a fegyvereket és tárgyaljatok!” – idézte kedden a hírügynökség Depardieu-t, aki telefonon hívta fel az AFP-t és tette meg nyilatkozatát.

Az Ukrajna ellen indított orosz támadás hatodik napján a színész először szólalt meg nyilvánosan az orosz-ukrán konfliktusról. Gérard Depardieu a francia állampolgársága mellett orosszal is rendelkezik, amelyet 2013 januárban kapott meg Putyintól, miután bejelentette: Belgiumba költözik az akkori szocialista francia kormánynak a gazdagokra kiróni tervezett 75 százalékos adója miatt.

„Természetes, hogy adózunk, de nem olyan ostobáknak, akik azt gondolják, hogy jót tesznek” – mondta 2014-ben a Le Point című hetilapnak Depardieu az orosz állampolgársága felvétele kapcsán.

Azóta nem győzte dicsérni Oroszországot a francia sajtóban, „nagy demokráciának” nevezve, Vlagyimir Putyint pedig II. János Pál pápához hasonlította.

„Elmondom, mit gondolok Putyinról: az orosz nemzetnek pontosan egy ilyen emberre van szöksége – orosz temperamentummal. Putyin megpróbálja visszaadni népe méltóságának egy kis részét” – mondta a színész még 2013-ban.

(cs)