hirdetés

Átmérője 300 méter, mélysége 125 méter. A víz alatti víznyelő hatalmas mélysége egészen különleges színkülönbséget okoz a sekély vízben. A természeti ritkaságot kristálytiszta vize és gazdag állatvilága még különlegesebbé teszi.

belízi víznyelőA világ legnagyobb víznyelője, a Great Blue Hole, 70 kilométerre Belize partjaitól, a Karib-tengerben, a világító torony zátony területén található.
Keletkezése az utolsó jégkorszakra tehető, amikor is a tenger szintje kb. 120 méterrel volt alacsonyabb a jelenleginél, így a felszínre kerülő zátonyokon karszt- és-mészkő képződmények keletkeztek és barlangrendszerek alakultak ki. Amikor pedig a tenger szintje újra emelkedni kezdett, a barlangok megteltek vízzel, a tető beomlott és kialakult a víznyelő.
Kattintson, és csodálja a képeket!

A Great Blue Hole (Nagy Kék Lyuk) víznyelő Jacques-Yves Cousteau-nak köszönheti hírnevét, aki a 10 legjobb búvárhelyek egyikévé választotta 1971-ben. Az expedíció vizsgálatai bebizonyították a víznyelő karszt- mészkőképződmény eredetét. A felszínre hozott cseppkövek pedig azt, hogy azok a tengerszint felett képződtek.

A Nagy Kék Lyuk egyedülálló szépség a maga nemében, kristálytiszta vize és gazdag állatvilága teszi különlegessé. Része Belize Korallzátony Természetvédelmi Területének, amit az UNESCO 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánított.