hirdetés

Tisztelt külügyminiszter úr ! Csak halkan jeleznénk, hogy Amerika sosem volt gyarmatosító ország ! A földrajz könyvek, történelem könyvek olvasgatása ebben sokat segít. Amerikai angol gyarmatokból jött létre, azaz Amerikára igen nehéz azt rányomni, hogy gyarmatként tekintene akár Magyarországra.

 

Picit felsült a magyar külügyminiszter, akit kedvelünk, mert szereti a focit, vannak jó meglátásai is, de a földrajz és a történelem lehet nem a kedvenc tantárgya volt a gimiben sem. De az is lehet mi tévedünk és mi értettük félre.

Mi úgy tudjuk Amerika ugyanis sosem volt gyarmatosító állam, sőt Amerika 16 angol gyarmatból jött létre, s Anglia az ugye nem Amerika. Legalábbis mi úgy tudjuk, így látja, így tapasztaljuk. Így csak halkan szólunk, hogy egy gyarmatosított ország, hogy tud vajon gyarmatosítóként tekinteni bárkire is ? Petite képzavar, a diplomácia nyelvén mondva.

Természetesen erre legfőképp a külügyér nagy sajtósainak kellene figyelni, akik segédkeznek neki egy egy nyilatkozat megszerkesztésében, átnézésben, ha már ezért kapják a fizetésüket, de az is jó, ha a sok sportoló, vagy riporter mellett olyan is fizetnének, aki legalább a földrajzzal képben van pici-picit. Szóval összességében ez nem a miniszter sara, de legalább a bizalmasai ne keverjék már kellemetlen helyzetbe, ha lehet kérni.

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol az amerikai nagykövet előző napi bejelentésével kapcsolatos újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta: Magyarország a háború szomszédságában található, míg az Egyesült Államok egy óceánnal odébb, így ebből fakadóan nyilván eltér a két kormány helyzetértékelése.

„Nincs az a mennyiségű plakát, nincs az a mennyiségű sajtótájékoztató, nincs az a mennyiségű ellenzékbe öntött dollár, amely a magyar kormányt eltántorítaná a békepárti álláspontjától, tehát kár ezzel próbálkozni” – figyelmeztetett, majd úgy fogalmazott:

És kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem országként. Az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, az elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől” – tette hozzá.

 

( Cs.T)