hirdetés

Világszerte aggódnak a magyar helyzet miatt – ezt mondta David Pressman amerikai nagykövet  a budapesti Pride felvonulás előtt. Az amerikai nagykövet szerint ezért is adott ki 38 ország egy nyilatkozatot az LMBTQ közösségek magyarországi hátrányos megkülönböztetése miatt.

 

A 38 ország budapesti nagykövetségei írták alá a figyelemfelhívó közleményüket. A nyilatkozatban teljes támogatásukról biztosítják az LMBTQ közösséget, és arról is írnak, hogy aggasztónak tartják a jogszabályokat és azt a politikai retorikát, amely többek között Magyarországon is hozzájárul a megbélyegzésükhöz.

38 ország nagykövetsége figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy tartsa tiszteletben az LMBTQI+ kisebbségek jogait. Az Egyesült Államok, Németország és 36 másik ország nagykövetsége a szombati Budapest Pride felvonulás előtt nyilatkozatban sürgette Magyarország kormányát, hogy védje meg az LMBTQ emberek jogait és törölje el az őket diszkrimináló törvényeket – írja a Reuters.

A nagykövetségek mellett mintegy tíz nemzetközi kulturális intézmény – köztük a British Council, az Észt Intézet és az Institut Français – közös nyilatkozatban jelezte hogy támogatják a szombati Budapest Pride felvonulást. Emlékeztetnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök erősen keresztény-konzervatív irányvonalat képviselő kormánya jóvoltából 2021-ben Magyarországon elfogadtak egy törvényt, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését. Ez a homofób törvénynek, amelyre hivatkozva ma a többi között könyveket kell fóliázni Magyarországon.

„Aggódunk, azon jogszabályok és azon politikai retorika miatt, amelyek ellentétesek a megkülönböztetésmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez” – olvasható a felhívásban.

Külön hangsúlyozzák, hogy az országok vezetőinek és a kormányoknak mind Magyarországon, mind máshol tiszteletben kell tartaniuk és védeniük kell az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, egyúttal megszüntetve az őket diszkrimináló törvényeket.

A beszámoló emlékeztet, hogy a 2021-ben elfogadott törvényt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szégyennek nevezte.

Ez egy különösen erős nyilatkozat a nagykövetek részéről, amely félreérthetetlenül jelzi az aggodalmat – mondta az USA budapesti nagykövete David Pressman.

A nagykövet hozzátette, a nyilatkozatot Lengyelország kivételével az Európai Unió minden tagja, és Szerbia kivételével Magyarország minden szomszédja aláírta.

Ez szerintem nagyon jól mutatja, hogy ez nem a nyugat és kelet közötti ellentét. A magyar valóság miatt világszerte aggódnak a kormányok, és figyelnek rá.
A Pride egész Magyarországnak fontos, és büszke rá, hogy részt vesz rajta.-folytatta az amerikai nagykövet.

Ez egy rendkívüli pillanat, amikor különféle hátterű és szemléletű magyarok összegyűlnek, hogy ünnepeljenek, és megpróbálják előmozdítani az elfogadást.