hirdetés

Összesen 30 év  fegyházbüntetésre ítélte egy idős csemői férfi két gyilkosát csütörtökön, nem jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék. A másik két vádlott köztök az áldozat unokája megúszta a börtönt. Az ítélet igen enyhének tűnik, főleg, hogy brutális módon végeztek a nyugdíjas áldozattal a banda tagjai.  

csemői gyilkosokA bíróság az MTI-vel azt közölte: az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt állította a négy vádlottat bíróság elé.

A másodrendű vádlottat a törvényszék végül emberölés bűntette miatt ítélte 18 év fegyházra. Az elsőrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás és társtettesként elkövetett lopás miatt halmazati büntetésül mint különös visszaesőt 12 év fegyházbüntetéssel sújtották. A harmadrendű vádlottat, az áldozat unokáját lopás miatt 350 ezer forint vagyonelkobzásra ítélték, míg a negyedrendű bűnsegédként elkövetett lopásért 3 hónap – 1 évre felfüggesztett – fogházbüntetést kapott.

A 89 éves férfi egyedül élt csemői házában, idős kora ellenére ellátta magát, gyermekei és unokái időnként meglátogatták. A pénzét otthon tartotta, erről a családjának is tudomása volt, így unokájának, a harmadrendű vádlottnak is.

Az elsőrendű vádlott vetette fel az idős ember unokájának, hogy szerezzen pénzt a nagyapjától, akár bűncselekmény útján is. Az unoka ezt egy alkalommal meg is tette, ekkor 700 ezer forintot lopott el a nagyapjától és a pénzen megosztoztak, de többé erre nem volt hajlandó. Az elsőrendű vádlott másik két társával hónapokig tervezett egy újabb bűncselekményt, amelyet azután 2016. január 5-én követtek el.

A vádlottak könnyen bejutottak a házba, ahol az idős ember próbált védekezni, ekkor a másodrendű vádlott többször ököllel megütötte, fejbe rúgta és egy vascsőfogóval fejbe verte, miközben azt próbálta megtudni tőle, hogy hol van a pénze.

A sértett belehalt a sérüléseibe . A támadók a lakásban pénzt nem találtak, csak két használt mobiltelefont, bizsu ékszereket, valamint a spájzból krumplit, hagymát és szalonnát vittek el – áll a közleményben.

Az ügyész téves minősítésre hivatkozva, míg a vádlottak és védőik enyhítésért és részben téves minősítés miatt fellebbeztek.
Az ítélet nem jogerős.