hirdetés

Két év után tér vissza Budapestre Benjamin Clementine brit zeneszerző-zongorista, aki ezúttal debütáló lemezével lép fel a Müpa színpadán december 12-én.

benjamin-clamentineAz akkor még mindössze három kislemezt maga mögött tudó zenész 2014-ben lépett fel először Magyarországon, elementáris erejű koncertet adva az A38 hajón. Most a tavaly megjelent nagylemeze európai turnéja részeként érkezik Budapestre a mély tenor hangszínéről és ikonikus színpadi megjelenéséről is ismert, összetéveszthetetlen stílusú előadó – olvasható a Müpa közleményében.

Az At Least For Now című lemez kivívta a kritikusok lelkesedését, és olyan neves díjakat zsebelt be, mint a francia Grammyként számon tartott Victoires de la Musique. A brit és ír lemezeket rangsoroló Mercury Prize-on 2015 legjobb albumának választották, megelőzve mások mellett Róisín Murphy, Florence and The Machine vagy éppen a Wolf Alice albumait is.

Benjamin Clementine ghánai szülők gyermekeként erősen vallási környezetben nőtt fel a kelet-londoni Edmontonban. Tizenegy évesen autodidakta módon kezdett zongorázni, alig volt 20 éves, amikor hirtelen felindulásból Párizsba költözött, ahol szó szerint nyomorgott, a Place de Clichy metróállomáson aludt és az utcán zenélt a betevő falatért. Itt hallotta meg és karolta fel egy francia zenei producer. A nagy áttörést az hozta, amikor 2013 októberében a brit könnyűzene egyik legfontosabb fórumának tartott Jools Holland Show-ban léphetett fel.

A szerepléssel nem csupán a közönséget nyerte meg magának, de a színfalak mögött Paul McCartney gratulált neki és biztatta folytatásra. Még abban az évben megjelent az első kislemeze, a Cornerstone, egymást érték a telt házas koncertjei, és élőben léphetett fel a Burberry divatház londoni bemutatóján. Csak a nagylemez váratott magára, mivel az akkori kiadó jogi okokra hivatkozva majd két évig visszatartotta az anyagot.

Benjamin Clementine időközben verseket írt, megszerkesztette a saját szótárát és zenét szerzett. 2015 januárjában végül megjelent a várva várt debütáló album, amit az Independent egyszerűen mesterműnek titulált. A lemezt a Guardian három, az Observer, az Independent és a Q Magazine négy, a The Wall Street Journal 4,5, míg a National a maximális öt csillagra értékelte – áll a közleményben.