hirdetés

Ernesto Che Guevara, a kubai kommunista forradalom egykori legendás vezetője konspirációs prágai lakásának néhány szobáját tekintheti meg az érdeklődő, ha ellátogat a cseh főváros központjában, a Vencel tér melletti Stepánská utcában a közelmúltban megnyílt Spektrum galériába.

che-guevara

Che Guevara 1928-ban Argentínában született, orvosi egyetemet végzett és a múlt század ötvenes éveinek végén szerepet vállalt a kubai forradalomban, amelynek Fidel Castro mellett legismertebb személyisége lett. A hatvanas években néhányszor – 1960-ban, 1965-ben és 1966-ban – hosszabb-rövidebb ideig Prágában tartózkodott, ahol különböző helyeken lakott: a titkosszolgálatok konspirációs lakásaiban vagy villáiban.

A Spektrum galéria a fennmaradt dokumentumok és visszaemlékezések alapján elkészítette Che egyik hajdani rejtekhelyének a rekonstrukcióját. Bár a galéria hangsúlyozza, hogy „virtuális” konspirációs lakásról van szó, a szobákat a hatvanas évek eredeti bútoraival rendezték be. A kiállítást korabeli rádió, televízió, sajtótermékek, könyvek, használati tárgyak és számos fénykép, hangfelvétel egészíti ki, amelyek a hatvanas évek csehszlovákiai szocializmusának miliőjét, hangulatát idézik.

Visszaemlékezések szerint Che Guevara nagyon kedvelte Prágát, sokat sétált a városban és több hónapos csehországi tartózkodását írásra is felhasználta. A legendás marxista forradalmár, akit egyesek nagy idealistának, mások pedig egyszerű gyilkosnak tartanak, 1967-ben Bolíviában halt meg.