hirdetés

Állt a bál az ORÖ közgyűlésén. Volt itt minden mint a vásárban, szitkozódás, kiabálás, lökdösődés, ami sajnálatos és egyben elszomorító jelenség. A roma testületnek február 1-éig kellett volna jelölnie valakit a nemzetiségi lista élére, ez azonban nem történt meg, sőt az ORÖ bejelentette feloszlatja magát.

 

Több mint 12 órás tanácskozás után kiabálásba és lökdösődésbe fulladt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfői, jelöltállító közgyűlése. A már már elképesztően elkeserítő hangulatú eseményen Hidvégi Balogh Attila, a RomNetfőszerkesztője is jelen volt. A videó tartalma elkeserítő mert ilyen alpári viselkedést rég láthattunk bárhol is.

A testületnek február 1-éig kellett volna jelöltet állítania a roma nemzetiségi lista élére, aki legalább szószólóként, de megfelelő szavazat mellett akár országgyűlési képviselőként is reprezentálhatta volna a magyar cigányságot a parlamentben. A képviselőknek viszont abban sem sikerült megegyezni, hogy milyen feltételek mellett hajlandóak szavazni a jelölt személyéről.

A mostani botrányos közgyűlés várható volt, „hiszen több hónapos csatározások csúcspontja az összejövetel”.

Mint ismeretes tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi listavezetőjévé. Ezt a döntést a kormánypárti Lungo Drom azonban megtámadta. A Fővárosi Törvényszék később elutasította a beadványt, de az Alkotmánybíróság helyt adott a panasznak, és megsemmisítette a választás eredményét. Emiatt kellett megismételni a választást, amit hétfőre hirdettek meg.

Nemrég kikerült egy hangfelvétel és így közismert lett, amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója volt hallható, aki az ORÖ azon képviselőivel beszélgetett, akik a Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. A kormánybiztos – a Népszava által bemutatott felvétel szerint – egyszer szerződéseket ígért a jelenlévőknek, máskor viszont arra figyelmeztette őket, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent”.

A botrányos közgyűlés közben napilap szerint a testület hajnalban arról is döntött, hogy még a héten egy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, ahol egyetlen napirendi pontról szavaznak majd: a roma önkormányzat feloszlatásáról.

(Tanyi )