hirdetés

Az olasz ügyészség elvette családjától és védett helyen helyezett el pénteken egy 14 éves lányt, miután Bolognában élő bangladesi szülei leborotválták a fejét, mert nem akarta kendővel eltakarni.

olasz-rendorsegA lány két nővérét is eltávolították a szüleitől. Az anya és az apa ellen lelki bántalmazás miatt vizsgálat indult, mert a Bologna városában élő, muzulmán vallású bangladesi családanya teljesen leborotválta a helyi általános iskola nyolcadik osztályába járó lánya haját. A kislányt így büntették meg, miután észrevették, hogy a lány az otthonukból kilépve azonnal levette a fejét fedő kendőt, amellyel szülei az iskolába küldték. A lánnyal történteket az iskola igazgatója jelezte a hatóságoknak.

Virginio Merola bolognai polgármester “elfogadhatatlan szülői visszaélésről” beszélt. Hozzátette, “aki Olaszországba jön, annak a mi törvényeinket és alkotmányunkat kell tiszteletben tartania”.

Yassine Lafram, a bolognai muzulmán közösség koordinátora szerint a szülők magatartásának semmi köze a valláshoz, inkább téves kulturális hozzáállásról van szó, mivel az iszlám semmit nem kényszerít a hívőkre.

Az eset a húszéves pakisztáni lány Hina Saleem sorsára emlékeztetett, akit apja és más férfirokonai 2006-ban az észak-olaszországi Brescia városában megöltek, mert nem viselt fejkendőt és nyugatiasan öltözködött. 2009-ben egy Olaszországban felnőtt marokkói lányt ölt meg az apja, mivel olasz vőlegénye volt. A l’Espresso című hetilap tavalyi felmérése szerint Olaszországban több mint 145 ezer 15-24 éves muzulmán fiatal él, és többségük már ott született.